Čaj od gospine trave liječi PMS i depresiju

Od | 14 travnja, 2015

Gospina trava, nekima poznatija pod nazivom kantarion, vrlo je rasprostranjena samonikla ljekovita biljka koju možete naći u šumama, po livadama te uz živice. Prepoznatljiva je po svojim žutim cvjetovima.

Od davnina se koristi kao lijek za mnoge bolesti, a u nekim slučajevima priznaje ju čak i moderna medicina te farmaceutska industrija. Ova biljka ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično djelovanje što ju čini snažnim saveznikom protiv mnogih bolesti. Od nje se priprema ulje, čaj, tinktura i vino.

Pripremite ljekovit čaj od gospine trave

Čaj je vrlo jednostavno pripremiti. Zagrijte 2,5 dcl vode tako da zavrije te tom vodom prelijte veliku žlicu gospine trave u šalici. Pripremljen čaj poklopite i ostavite da odstoji petnaestak minuta, a nakon toga procijedite. Za terapeutsku primjenu pijte ga tri puta na dan, svaki dan, šest do osam tjedana. Nakon toga napravite pauzu od tri tjedna. Poslije tri tjedna možete ga ponovo piti.

Ovaj čaj je vrlo cijenjen kod žena jer vrlo blagotvorno djeluje na simptome PMS-a, a tijekom menstruacije pomaže za ublažavanje menstrualnih grčeva. Moderna medicina ga priznaje zbog izuzetno povoljnog djelovanja na depresiju, a osim toga djeluje i na sve probleme sa živcima, uklanja umor, pomaže kod liječenja anemije te je vrlo korisna za uklanjanje problema sa spavanjem.

Kad pijete ovaj čaj ili na bilo koji drugi način koristite gospinu travu, izbjegavajte izlaganje suncu jer ova biljka ima fototoksično djelovanje te može izazvati opekline ili mrlje na koži.