Čišćenje limfnog sustava

Od | 1 ožujka, 2017

Limfni sustav je veoma bitan za normalnu funkciju imuniteta, on ima važnu ulogu u procesu otklanjanja toksina i ostalih loših tvari iz organizma. Iz različitih razloga može se dogoditi da se u limfnom sustavu nakupi previše otpadnih tvari. Zbog toga je potrebno povremeno napraviti čišćenje limfnog sustava.

Za čišćenje limfnog sustava, prije svega, treba jesti dosta sirovog voća i povrća. Budući da u sebi sadrži visok broj prirodnih kiselina i enzima, pomoći će organizmu da se riješi loših tvari. Da bi učinak bio bolji, sirovu hranu najbolje je jesti na prazan želudac. Voće i povrće koje pomaže u čišćenju limfnog sustava je: zeleno lisnato povrće, luk, đumbir, češnjak, citrusno voće, orasi, bademi, lješnjaci i sjemenke lana.

Za čišćenje limfnog sustava potrebno je vježbati i piti puno vode

Voda čini 95% limfe te je stoga neophodna za pravilan rad limfnog sustava. Potrebno je piti dosta vode, barem šest čaša dnevno, ne računajući čajeve. Možete dodati malo limuna u vodu kako bi stanice lakše apsorbirale vodu. Trebalo bi izbjegavati alkohol, gazirane sokove, energetske napitke i zaslađene voćne sokove.

Za čišćenje limfnog sustava također je bitna fizička aktivnost. Bilo kakva vrsta vježbe ubrzava cirkulaciju limfe, a u isto vrijeme poboljšava i cirkulaciju krvi. Vježbanjem dovodimo kisik i krv u stanice što pomaže u otklanjanju nakupljenih toksičnih tvari u mišićima.

Također, običnom ili limfnom masažom možete se riješiti toksina iz organizma. Znanstvenici tvrde da se limfnom masažom može poboljšati rad limfnog sustava za čak 78%. Osim masaže, pomaže i suho četkanje kože. Nije ga teško primjeniti. Sve što treba je četkati kožu u smjeru prirodnog kretanja limfe (od stopala prema srcu). Osim što ćete na ovaj način očistiti organizam, djeluje i protiv celulita te je pogodno za kožu.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih načina na koje možete očistiti svoj limfni sustav. Možete ih kombinirati ili izabrati onaj koji vam najviše odgovara. Naravno, najbolje rezultate daje kombinacija svega navedenoga.