Menstrualni bolovi – prirodni lijek za menstrualne bolove

Od | 20 travnja, 2017

Menstruacija je mjesečno krvarenje s kojim žene muku muče većinu svog života. Međutim, osim samog krvarenja, menstruacija je vrlo često popraćena mnogim neželjenim simptomima. Jedan od gorih simptoma koji mnogim ženama otežavaju prve dane ciklusa su menstrualni bolovi.

Bolovi koji se javljaju tjekom mjesečnice su bolovi u donjem dijelu trbuha i leđima i znaju biti nepodnošljivi. Iako većina žena pomoć potraži u tabletama, postoje i prirodni lijekovi kojima se oni mogu umanjiti, pa čak i potpuno ukloniti.

Prije svega, menstrualne bolove možete umiriti čajevima. Najbolji lijek protiv ove vrste bolova su čajevi od lišća maline, vrkute i stolisnika.

Prirodni lijekovi za menstrualne bolove

Malina u sebi ima piknogenol koji umanjuje kontrakcije mišića maternice, te se zbog toga njeni listovi koriste kao lijek protiv menstrualnih bolova. Čaj je veoma jednostavan za pripremu. Sve što treba je potopiti listove (svježe ili suhe) u vreloj vodi i ostaviti da odstoje 10 minuta.

Vrkuta, također poznata i kao ženska biljka, u sebi sadrži tanine, flavonoide i druge ljekovite spojeve. Žličicu vrkute prokuhati u vodi i ostaviti da odstoji 3 minuta. Popijte šalicu ovog čaja prije obroka.

Čaj od stolisnika, koji je još poznat pod nazivom hajdučka trava, odličan je lijek za sve ženske tegobe. Vrlo lako ga je pripremiti. Žlicu stolisnika treba preliti sa 250 ml ključale vode i ostaviti da odstoji od 3 do 5 minuta.

Uz čajeve, postoje još mnogi prirodni lijekovi koji vam mogu pomoći da se riješite neugodnih bolova tjekom mjesečnice. To su: vruće obloge i masaže, eterična ulja kamilice, lavande ili jasmina, rekreacija i dobar san.

Osim toga, treba konzumirati hranu koja u sebi sadrži vitamin D, omega-3 kiseline, željezo, kalcij i magnezij. Bilo bi dobro jesti što više zelenog povrća, ribe i piletine te piti mlijeko i jogurt. Ono što svakako treba izbjegavati je masna i pržena hrana, cigarete, alkohol te kofein.