Prirodni lijek za glavobolju: kako prirodno liječiti glavobolju

Od | 24 siječnja, 2015

Prirodnim lijekovima spriječite glavobolje koje uzrokuju razdražljivost, slabu koncentraciju, slabost i pad imuniteta ukoliko su glavobolje česte.

Bolovi u glavi sve češća su pojava kod mlađe i srednje populacije, najviše kod ljudi izloženih naporu, stresu i ubrzanom načinu života. Glavobolja je simptom, a ne bolest. Nastaje kod dehidracije organizma, napetosti, upale sinusa, kod nedostatka hranjivih tvari, kod alergija, stezanja ili širenja krvnih žila, kod nepravilnosti kostiju vrata kao i kod nepravilnog držanja. Gotovo da i nema odrasle osobe koju barem jednom nije zaboljela glava, no kod starijih osoba takvi bolovi su rijetki i ne tako intenzivni.

Kada bol postane neizdrživa ili u slučaju da farmaceutski proizvodi ne ublažavaju bolove svatko traži neku alternativu ili spas u prirodi. Vrlo je važno znati da ne djeluju svi prirodni lijekovi ili alternativne metode jednako na svakoga, te da ublažavanje ovisi i o tome zbog čega je napetost nastala. Isprobajte neku od prirodnih i alternativnih metoda liječenja te otkrijte što vam najviše pomaže za ublažavanje boli.

Kako liječiti glavobolje prirodnim lijekovima

Zdrava prehrana i dovoljne količine tekućine (najbolje voda) prva su i najvažnija prevencija kod glavobolje. Popijte barem 6 čaša (oko 1 litre) vode dnevno, ovlažite zrak u prostoriji, izbjegavajte stresne situacije i u svoju prehranu unesite što više voća i povrća.

Bademi su jedan od najboljih prirodnih lijekova za sprečavanje bolova i napetosti u glavi jer sadrže visoke količine magnezija i salicin – protuupalnu aktivnu tvar koju mnogi nazivaju prirodnim aspirinom. Aromaterapija (alternativna grana medicine u kojoj se kao lijek koriste eterična ulja) se također pokazala kao jedan od boljih načina za ublažavanje napetosti. Lavanda, kamilica i metvica, odnosno njihova eterična ulja imaju ugodan i opuštajući miris koji inhalacijom opušta mišiće.

Masaža ramena, vrata i glave također se pokazala vrlo korisnom za ublažavanje glavobolje. Prilikom masaže vrata i bolnih djelova opuštaju se mišići i šire krvne žile što pospješuje cirkulaciju krvi te time dovodi više kisika u mozak. Osjetite li bolove u prednjem dijelu glave (oko očiju) masirajte čelo i sljepoočnice, a pomažu i hladni oblozi na očima koji mogu smanjiti napetost.

Prirodni lijekovi najbolje su riješenje kako za ublažavanje glavobolje tako i za niz drugi zdravstvenih problema.