Prirodni lijek za kašalj: kako prirodno liječiti kašalj

Od | 2 ožujka, 2015

U vrijeme gripe i učestalih prehlada mnogi muku muče s kašljem, koji je čest simptom ovih bolesti. Kako vas ne bi ometao u svakodnevnim aktivnostima, možete ga se riješiti pomoću prirodnih lijekova.

Najpoznatiji i vrlo učinkovit prirodni lijek za kašalj je, naravno, med. Istraživanja su pokazala da je u nekim slučajevima med učinkovitiji lijek za kašalj od farmaceutskih proizvoda. Za dobre rezultate uzimajte po tri žlice meda na dan, a za više dobrobiti pomiješajte med s drugim ljekovitim namirnicama. Mješavina meda, kokosovog ulja i soka od limuna pomoći će kod liječenja uzroka kašlja.

Izliječite kašalj na prirodan način

Đumbir – prirodni lijek koji ublažava nadraženost u grlu, a posebno je blagotvoran kod suhog kašlja. Svježi korijen đumbira narežite na sitne komadiće, stavite ih u posudu i prelijte s vrelom vodom. Ostavite da odstoji pet do deset minuta i na kraju dodajte malo meda i limuna. Pijte ovaj čaj tri do četiri puta na dan.

Češnjak – ima antimikrobna i antibakterijska svojstva koja pomažu kod problema s kašljem. Kako bi iskoristili svu ljekovitost češnjaka potrebno ga je vrlo sitno narezati ili čak zgnječiti. Na taj način se iz njega oslobađaju enzimi odgovorni za pretvaranje alina u alicin koji je glavni ljekoviti sastojak u češnjaku. Kako bi ublažili njegov okus možete ga kombinirati s maslacem ili nekom drugom namirnicom. Vrlo učinkovit je sirup od meda, luka i češnjaka. Luk i češnjak izgnječite te dodajte u mješavinu vode i meda. Dodajte malo kadulje i ostavite preko noći da se sastojci promiješaju. Kod blagog kašlja uzimajte po žličicu na dan, a kod jačeg po tri žličice dnevno.

Crni papar – preporučuje se kod mokrog kašlja. Možete ga dodati u med ili pripremiti čaj od crnog papra. Čaj se priprema tako da se svježe mljeveni papar pomiješa s dvije žlice meda i šalicom tople vode. Ostavite da odstoji 15 minuta i nakon toga popijte. Čaj od crnog papra omekšat će sekret i pomoći tijelu da ga izbaci.