Prirodni lijekovi za anemiju

Od | 8 veljače, 2017

Anemija ili slabokrvnost je jedan od najučestalijih krvnih poremećaja koji nastaje zbog smanjenog broja crvenih krvnih stanica u krvotoku ili zbog smanjene količine hemoglobina. Najčeši uzrok nastanka ove bolesti je nedostatak željeza. S ozbirom na to da su mnoge biljke odličan izvor željeza, anemija se može spriječiti, pa čak i liječiti prirodnim putem, svakodnevnim unosom određenih namirnica.

Jedna od biljaka koja se može koristiti kao prirodan lijek za anemiju je kopriva. Kopriva obiluje željezom i sadrži znatnu količinu vitamina C, te zbog toga pomaže u liječenju anemije. Može se unositi u organizam na više načina: izradom čaja i tinkture od koprive, te dodavanjem u sokove u kombinaciji s raznovrsnim voćem i povrćem.

Češnjak je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova za anemiju

Med je također odličan protiv slabokrvnosti, posebno u kombinaciji s limunom i jabučnim octom. Sve što treba učiniti je staviti po jednu jušnu žlicu svakog od ova tri sastojka i promiješati. Lijek se konzumira jednom dnevno.
Još jedna namirnica koja je odlična u prevenciji i liječenju anemije je kakao. Osim što u sebi ima veliku količinu željeza, u kakau se mogu naći i magnezij, krom, mangan, cink, kalcij, natrij i bakar. Za osobe oboljele od ove bolesti preporučuje se konzumiranje kakaa u kombinaciji s medom.

Za kraj, jedan od najpoznatih prirodnih lijekova protiv slabokrvnosti je češnjak. U tu svrhu može se konzumirati kao tinktura. Za izradu vam je potrebno 300 grama češnjaka i litra čistog alkohola. Sve što treba napraviti je ostaviti češnjak da stoji u alkoholu tri tjedna. Da biste izliječili anemiju potrebno je tri puta dnevno piti po 20 kapi ove tinkture razblažene u 1 dcl mlijeka.

Iako je prilično opasna bolest, anemija se može uspješno liječiti prirodnim lijekovima. Svakodnevnim unosom različitih čajeva, sokova i tinktura koji u sebi sadrže biljke bogate željezom i drugim bitnim tvarima, izliječit ćete anemiju na potpuno prirodan i jeftin način.