Prirodni lijekovi za nesanicu

Od | 20 veljače, 2017

S obzirom na brzinu kojom živimo i količinu stresa s kojim se svakodnevno susrećemo, nije ni čudo što se broj onih koji imaju problema sa nesanicom povećava iz godine u godinu. Ljudi koji pate od nesanice imaju smanjenu kvalitetu života i oslabljen imunitet.

Iako se nesanica može regulirati tabletama, ipak je bolje i zdravije potražiti rješenje u prirodi. Postoji veliki broj prirodnih lijekova koji mogu pomoći u borbi s ovim nimalo bezazlenim problemom.

Prije svega, treba voditi računa o prehrani. Osobe koje pate od nesanice, trebaju izbjegavati kasne obroke, kao i previše kiselu i začinjenu hranu. Također, preporučuje se konzumacija namirnica koje u sebi sadrže magnezij i vitamin B jer oni smanjuju stres i nervozu. Mogu pomoći i namirnice bogate aminokiselinom triptofan. Ona utječe na stvaranje hormona melatonina i serotonina koji poboljšavaju san.

Fizička aktivnost i opuštanje odlični su lijekovi za nesanicu

Pored adekvatne prehrane, redovita fizička aktivnost može pomoći u liječenju nesanice. Dovoljno je samo 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno za poboljšanje sna. Ako ova metoda ne djeluje odmah, nemojte odustati. Rezultati su vidljivi tek nakon mjesec dana.

Neke loše navike također mogu izazvati nesanicu, pa bi ih se trebalo riješiti ili barem smanjiti. Ne preporučuje se kasno gledanje televizije, korištenje računala ili bilo kojeg drugog uređaja prije spavanja. Osim toga, ako patite od nesanice, trebali bi izbjegavati poslijepodnevno drijemanje, na spavanje odlaziti uvijek u isto vrijeme i buditi se u isto ili približno isto vrijeme.

Ukoliko je nesanica uzrokovana stresom, tada je najbolji prirodni lijek opuštanje. Joga, meditacija, tehnike disanja i opuštanja mogu pomoći. Pustite si opuštajuću glazbu ili posudite neku dobru knjigu da odvratite misli i lakše ćete zaspati. Možete si složiti toplu i mirisnu kupku uz pomoć eteričnih ulja. Samo pazite koje mirise koristite jer neki od njih razbuđuju. Najbolji mirisi za opuštanje su lavanda, kamilica, sandalovina, bergamot, ruža, mandarina i jasmin.

Zbog užurbanog i stresnog načina života nesanica postaje ozbiljan problem 21. stoljeća. Kako bi se uspješno uklonila, potrebno je obraćati više pažnje na prehranu i fizičku aktivnost, te se opuštati svaku večer prije spavanja.