Prirodno liječenje bubrežnih kamenaca

Od | 27 travnja, 2017

Urolitijaza, pojava bubrežnih kamenaca javlja se kao posljedica kristala koji se talože iz mokraće i nagomilavaju na unutrašnjim površinama bubrega. U većini slučajeva bubrežni kamenci se mogu izbaciti iz organizma na prirodan način. Da biste se što lakše izliječili od ove nimalo bezazlene bolesti, možete isprobati neki od ovih prirodnih čajeva.

Čaj od sjemenki lubenice

Edgar Cayce smatra da čaj od sjemenki lubenice može uvelike pomoći u liječenju bubrežnih kamenaca. Priprema je veoma jednostavna. Sve što trebate za ovaj recept je žlica sjemenki od lubenice i voda. Sjemenke je potrebno isjeckati ili samljeti prije spremanja čaja. Zatim, usitnjene sjemenke treba preliti sa pola litra kipuće vode i ostaviti da se čaj ohladi. Ohlađen čaj procijediti i popiti. Najbolje je piti svježe pripremljen čaj tri puta tjedno, a može i svakodnevno po potrebi.

Čaj od sjemenki celera

Ovo je još jedan prirodni lijek za bubrežne kamence koji se veoma lako priprema. Da biste spremili ovaj čaj potrebna vam je žlica sjemenki celera i voda. Priprema ovog čaja je identična kao priprema čaja od sjemenki lubenice. Usitnjene sjemenke celera prelijte sa pola litra kipuće vode. Čaj je potrebno piti jednom dnevno. Ono što je važno napomenuti jeste da se ovaj čaj ne preporučuje trudnicama.

Ostali prirodni lijekovi za uklanjanje bubrežnih kamenaca

Neke od biljaka koje, također, mogu pomoći u prirodnom liječenju bubrežnih kamenaca su: lubenica, limun, brusnica, đumbir, kopriva, peršin, klinčić, maslačak, blijeli sljez, smreka i zlatica.

Osim toga, u čišćenju bubrega od kamenaca mogu vam pomoći i vitamin B2, vitamin B6 te magnezij. Možete ih unositi u organizam u obliku dodataka prehrani ili možete konzumirati namirnice bogate ovim spojevima.

Bitno je piti i dosta tekućine, posebno vode za lakše izbacivanje bubrežnih kamenaca. Preporučljiva je i redovna konzumacija čaja od koprive. On pomaže u održavanju protoka vode kroz bubrege i mokraćni mjehur te djeluje kao prirodni diuretik. Pomoći će i sok od crne rotkve kojeg je u tom slučaju potrebno piti tri puta na dan po pola decilitra tokom mjesec dana.