Blitva kao lijek

Od | 6 rujna, 2017

Blitva je iznimno ljekovito povrće koje se koristi kao glavna namirnica mnogih kultura već stoljećima. Iznimno je popularan sastojak u mediteranskoj kuhinji gdje je postala neizostavna u određenim tradicionalnim jelima. Prvo dokumentirano korištenje blitve potječe s područja Sicilije. Danas ju se koristi sirovu za pripremu raznih salata, odlična je kao kuhani dodatak mesu ili se priprema u obliku umaka ili sosa.

Nije baš popularna među djecom, ali ju odrasli obožavaju, a mnogi ju i uzgajaju u kućnim vrtovima. Kada su u pitanju razne bolesti, uvijek prvo treba posegnuti u prirodu. Ovo posebno vrijedi kada je riječ o blitvi koju možete koristiti kao lijek za mnoge tegobe.

Blitva se odlikuje svojim posebnim nutritivnim profilom te sadrži vitamin K, vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitamin B6, minerale kao što su magnezij, mangan, kalij, natrij i bakar. Sadrži i mnoštvo vlakana i drugih enzima koji su ključni za zdravlje tijela i organizma.

>>>Vitamin A u hrani<<<

Blitva – lijek iz prirode

Blitvu kao lijek možete koristiti za slijedeće tegobe i probleme:

1. Dijabetes
Jedno od najpoznatijih svojstava blitve jest njezina mogućnost reguliranja razine šećera u krvi. Ona sprječava aktivaciju određenog enzima u našem tijelu te se na taj način ne razgrađuje u obliku jednostavnog šećera što dovodi do stabiliziranja šećera u krvi.

2. Krhkost kostiju
Blitva je prepuna kalcija što znači da je odličan lijek za osobe koje pate od slabih i krhkih kostiju. Ona pomaže pri stimulaciji jačanja i rasta kostiju aktiviranjem raznih minerala koje sadrži.

3. Anemija
Mnoge osobe danas pate od anemije koja za sobom povlači osjećaj slabosti, umora, manjka koncentracije i neuravnotežene probave. Konzumiranjem blitve povećava se cirkulacija krvi i proizvodnja crvenih krvnih stanica čiji nedostatak uzrokuje anemiju.

>>>Prirodni lijekovi za anemiju<<<

4. Arterioskleroza
Blitva je prirodni lijek protiv arterioskleroze, bolesti koja nastaje začepljenjem arterija zbog loše prehrane. Blitva je snažan antioksidans koji smanjuje krvni tlak i stres, neutralizira razne enzime koji uzrokuju upale, a time i arteriosklerozu.

5. Očni problemi
Blitva sadrži velike količine beta-karotena koji je povezan sa zdravljem očiju. Konzumiranje blitve tako može pomoći pri prevenciji i smanjenju simptoma raznih očnih bolesti kao što je makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege.

>>>Mrkva kao lijek za oči<<<