Celer kao lijek: saznajte ljekovita svojstva celera

Od | 26 veljače, 2015

Celer je ljekovita biljka koja je vrlo otporna na vremenske uvjete te se zbog toga može uzgajati tijekom cijele godine.

Lišće celera vrlo je bogato A vitaminom, a stabljike su odličan izvor vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, folne kiseline, kalija, kalcija, magnezija, natrija, fosfora, željeza te mnogih esencijalnih aminokiselina. Bere se od svibnja do kolovoza, a korijen poslije toga do sredine studenog.

Dok mnoge druge namirnice gube svoje hranjive tvari tijekom kuhanja, većina hranjivih tvari u celeru ostaje iskoristiva i nakon kuhanja. U kulinarstvu se najviše koristi kao dodatak varivima ili se dodaje u salate.

Ljekovitost celera

Visoki krvni tlak: pomaže tako što širi žile, opušta mišiće oko krvnih žila te tako omogućava normalan protok krvi. Terapija se provodi tako da se sok od celera pije tjedan dana, a nakon toga se prestaje s uzimanjem na tri tjedna. Nakon tri tjedna terapija opet počinje.

Zatvor: ima prirodno laksativno djelovanje te zbog toga pomaže kod problema sa zatvorom.

Suvišni kilogrami: redovno ispijanje soka od ove biljke prije obroka može vam pomoći kod mršavljenja. To je zbog toga što celer ima vrlo malo kalorija, ali će vas zasititi jer sadrži mnogo vlakana. Na taj način se nećete prejesti, a vlakna će se pobrinuti da se poboljša rad probavnog sustava i ubrza metabolizam.

Mokraćni kamenci: prirodni je diuretik te pomaže u razbijanju i uklanjanju mokraćnog i žučnog kamenca.

Kolesterol: svakodnevna konzumacija celera može smanjiti loš kolesterol.

Kiselost: vrlo je alkalan te se njegovim konzumiranjem neutralizira kiselost što uravnotežuje pH krvi.

Rak: može spriječiti rast tumorskih stanica te djelovanje slobodnih radikala.

Ostale bolesti: može pomoći kod astme, dijabetesa, reume, gihta, neredovite menstruacije, posljedica stresa i slabih živaca.