Divizma kao lijek: kako divizma djeluje na zdravlje

Od | 11 veljače, 2017

Divizma je dvogodišnja biljka krupnih žutih cvjetova koja oblikom podsjeća na svijeću pa je neki nazivaju i kraljevskom svijećom. Različiti narodi Europe, Azije i Amerike kroz povijest su je koristili u medicinske svrhe. Iako se ne pominje često, divizma ima mnoga ljekovita svojstva i može poslužiti kao prirodni lijek u borbi protiv različitih bolesti.

Odlično djeluje kao prirodni lijek protiv gljivica i bakterija. Još od davnih vremena pripravci od divizme su se pripremali kako bi se liječile razne infekcije izazvane gljivicama i bakterijama. Ova biljka je, također, dobar lijek za bolove u uhu, a pomaže kod zarastanja rana, uboda, ekcema i herpesa.

Divizma – zaštitnica pluća i prirodni lijek

Divizma se najčešće koristi za liječenje bolesti dišnog sustava. U listovima i cvijeću biljke nalaze se saponini, koji pomažu kod kašlja i izbacivanja šljama iz pluća. Također, divizma djeluje umirujuće i smanjuje nadražaj. Ako je u pitanju neka teža plućna bolest, lišće ove ljekovite biljke treba zapaliti, a zatim inhalirati.

Ne treba zaboraviti korijen koji je odličan za zdravlje bubrega i mjehura. Smanjuje upalu mjehura i jača mišiće, pa tako i poboljšava funkciju mjehura. Divizma pomaže i u slučajevima intersticijskog cistitisa (sindroma bolnog mjehura) i benigne hipertrofije prostate. Osim što je dobar za mjehur, korijen se preporučuje i u slučaju paralize lica i bolova facijalnog živca.

Na kraju, divizma je biljka koja je dobra i za koštani sustav. Pošto hidratizira sinovijalne membrane, može se koristiti za liječenje zglobova, kralježnice, pa čak može pomoći i kod ozljeda leđa. Neki tvrde da je divizma zbog svog blagotvornog djelovanja na kosti dobra i u slučajevima zacjelivanja slomljenih kostiju i hernije diskova.

Divizma se stoljećima koristi kao prirodni lijek i to nije začuđujuće kad se uzme u obzir koliko je zdrava. Iako je uglavnom poznata kao biljka koja štiti pluća i dišni sustav, ova vrhunska biljka ima još mnoga ljekovita svojstva koja nikako ne treba zaboraviti.