Hren kao lijek za sinuse i plućne bolesti

Od | 1 travnja, 2015

Korijen hrena neizostavan je dio gotovo svačije prehrane, ali jeste li znali da ga možete koristiti i kao lijek za pojedine bolesti? Osim korijena, ljekoviti su i mladi listovi.

Korijen je bijele boje i ljutog okusa, a listovi su zeleni i pomalo pikantni. Od ljekovitih sastojaka hren sadrži vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, kalij, kalcij, željezo, magnezij i fosfor. Ima antibiotička i antikancerogena svojstva. Sprečava širenje bakterija u hrani te je zbog toga prirodni konzervans. Može se koristiti i kao prirodna pasta za zube koja učinkovito čisti zube, čuva zdravlje desni te uklanja loš zadah.

Hren je prirodni lijek za dišne puteve

Kod problema s upaljenim sinusima hren se koristi kao lijek za ublažavanje upale te za čišćenje sinusa i dišnih puteva. Jednako je učinkovit kod svih problema s dišnim putevima kao što je astma, prehlada, kašalj i bronhitis. Osim za pročišćavanje dišnih puteva, odličan je čistač cijelog organizma.

Djeluje na brži rad probave te potiče pravilan rad srca i cirkulaciju, a koristi se i kod reume za ublažavanje reumatskih bolova. Zbog antikancerogenog djelovanja preporučuje se kao prevencija i prirodna pomoć kod nekoliko vrsta raka.

Kako biste hrenom očistili pluća naribajte deset grama korijena i prelijte ga vrelom vodom. Ovako pripremljen čaj pijte dva do tri puta na dan po pola šalice. Za liječenje upaljenih sinusa naribajte hren i zagrijte ga. Glavu prekrijte ručnikom i nekoliko minuta udišite tu paru. Tako če se sinusi očistiti, a upala će nestati.