Imela kao lijek: koja su ljekovita svojstva imele

Od | 18 travnja, 2015
Biljka imela s bijelim bobicama

Imela je poluparazitska biljka u obliku zimzelenog grma poznata kao simbol mira i sreće. Mnogi ljudi smatraju da je štetna i beskorisna, ali ona je vrlo učinkovit prirodni lijek. Cijenili su je mnogi poznati liječnici među kojima je i Hipokrat – otac medicine.

Imela sadrži cijeli niz ljekovitih tvari među kojima su: flavonoidi, histamin, lecitin, kolin, lignin, eterično ulje, viskotoksini, polipeptidi i alkaloidi. Za ljekovitu primjenu koriste se listovi i grančice u obliku čaja, tinkture, praha i meda. Bobice se koriste samo za vanjsku primjenu u obliku masti.
Ova biljka ne preporučuje se trudnicama ni dojiljama. Ne smije se koristiti zajedno s lijekovima za srce.

Imela je prirodni lijek za zatvor

Ova ljekovita biljka djeluje na poboljšanu izmjenu tvari u organizmu te izaziva pojačan rad žlijezda probavnog sustava. Upravo zbog toga je odličan lijek protiv kroničnog zatvora. Djelotvorna je i za srce te se, uz glog, smatra najljekovitijom biljkom za srce i krvne žile. Imela normalizira optok krvi kroz organizam, sprečava ovapnjenje krvnih žila, regulira rad srca, sprečava njegovo oštećenje, a dobra je i za jačanje srčanog mišića.

Prirodno je sredstvo za smirenje živaca, uklanja menstrualne bolove, pomaže kod neplodnosti, smanjuje simptome menopauze, normalizira izlučivanje žuči te pomaže kod dijabetesa.

Istraživanja su pokazala da je imela učinkovit prirodni lijek protiv raka. Za to su zaslužni viskotoksini koji razaraju tumorske stanice tako da rastvaraju njihovu staničnu membranu.

Čaj od imele možete pripremiti tako da žličicu osušenih listova i grančica prelijete s dva decilitra vode te ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procijedite i popijte.