Kadulja kao lijek – kako kadulja djeluje na zdravlje

Od | 16 travnja, 2015
Ljekovita kadulja

Kadulja je ljekovita biljka koju obično nazivaju žalfija, pelin ili kuš. Potječe iz južne Europe, a danas se uzgaja u mnogim vrtovima. Ova iznimno blagotvorna biljka odlično utječe na zdravlje organizma i sprječava nastanak i razvoj mnogih bolesti.

Danas postoji i više od 900 vrsta ove ljekovite biljke, no najčešće se koriste vrtna i španjolska kadulja. Cijenjena je u cijelom svijetu kao „biljka besmrtnosti“, zbog čega je njena primjena sve raširenija.  Najčešće se koristi u kozmetičke svrhe u obliku ulja ili se može pripremiti kao ukusan i zdrav čaj od sušenih cvjetova i lišća.

Ljekovito djelovanje kadulje na zdravlje

Kadulja je jedna od onih biljaka koju bi svatko trebao imati u blizini i redovito konzumirati. Kao lijek, najviše se koristi u obliku čaja. Ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje, snižava temperaturu tijela, osvježava organizam, smiruje živčani sustav i pomaže kod jakih bolova. Zahvaljujući brojnim istraživanjima, dokazano je da kadulja snižava razinu glukoze kod krvi što je čini odličnom i korisnom kod osoba oboljelih od dijabetesa.

Žalfija, kadulja ili pelin, čudesna je biljka koja ima antibakterijsko, antiseptičko i antigljivično djelovanje, pročišćava krv, ublažava depresivno stanje, regulira rad crijeva, ublažava migrene i glavobolju, snižava temperaturu, smanjuje razinu glukoze (šećera) u krvi, regulira menstruaciju kod žena, uspostavlja hormonalnu ravnotežu, a zauzima i važnu ulogu u kozmetici, pa se koristi za prekrivanje sijede kose i kao sredstvo za potamljivanje kose.

Toliko je blagotvornih učinaka kadulje, a jedino redovitom primjenom pokazat će prave rezultate i djelovanje na zdravlje organizma.