Kopriva kao lijek – saznajte ljekovitost koprive

Od | 10 prosinca, 2014

Kopriva se još od davnina koristi kao lijek za mnoge tegobe. Raste samoniklo na livadama, u šumama, uz puteve i ostalim mjestima.

Kad vidimo koprivu u prirodi, obično ju izbjegavamo da se ne bi opekli na nju, ali da ju ponesemo sa sobom mogli bi ju koristiti za liječenje mnogih tegoba. Ova tradicionalna biljka je bogati izvor vitamina A i C, zatim vitamina B2, vitamina B5 i K vitamina. Sadrži još i željezo, kalcij, fosfor, magnezij, bjelančevine, karoten, lecitin, tanin i pantonensku kiselinu.

Kopriva pomaže kod liječenja slabokrvnosti, bubrežnog kamenca, groznice, reume, čira na želucu, bronhitisa, tuberkoloze, nervoze i nesanice. Odlična je biljka za pročišćavanje krvi i jačanje imuniteta, prirodan je lijek za iskašljavanje, a čaj od koprive pomaže kod čišćenja jetre. Osim toga, ova biljka je izuzetno ljekovita za kosu i vlasište. Sprječava peruti i opadanje kose, a potiče rast mlade kose.

Ljekovit čaj od koprive pripremite tako da nekoliko osušenih listova te biljke stavite u šalicu i prelijete vrelom vodom. Pustite da odstoji nekoliko minuta i procijedite. Čaj možete zasladiti medom ili popiti nezaslađeni. Ovaj ljekoviti čaj preporučuje se i onima koji boluju od upale desni i afti. Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju oštećene bubrege.