Lavanda kao lijek: biljka s umirujućim djelovanjem

Od | 8 svibnja, 2017

Lavanda na polju

Lavanda je grmasta biljka iz roda Lamiaceae koja može narasti i do jedan metar u visinu. Obično ju nalazimo na suhim i sunčanim mjestima, a najrasprostranjenija je na Mediteranu. Naziv je dobila od latinske riječi lavare što znači pranje ili pročišćenje. Ova biljka neodoljivog mirisa koristi se za pročišćenje duha i tijela te se koristi kao lijek za mnoge tegobe.

Prije svega, lavanda ima umirujuće djelovanje i može pomoći u borbi protiv nesanice, depresije ili anksioznosti. Ukoliko vam treba nešto za smirenje, čaj od lavande je idealno rješenje. Čaj možete napraviti tako da osušene cvjetove lavande prelijete sa 2 dl vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga, čaj možete procijediti i popiti.

Lavanda – prirodan lijek protiv nesanice i glavobolje

Ako imate problema sa nesanicom, sve što trebate napraviti je napuniti platnenu vrećicu suhim cvjetovima lavande i staviti je ispod jastuka. Miris lavande ima umirujuće djelovanje na središnji živčani sustav, te će vam zbog toga osigurati miran san.

Ulje i cvjetove lavande možete iskoristiti i za pripremu opuštajuće kupke. U toplu kupku treba dodati ulje i/ili cvjetove lavande i vaša kupka za opuštanje je spremna. U slučaju da osjećate napetost ili ste pod stresom, ova kupka će vas opustiti i osjećat ćete se puno bolje.

Lavanda se može koristiti kao lijek za grčeve, nadutost, upalu mišića, glavobolju, migrenu i slične bolove. Ukoliko imate glavobolju, kružnim pokretima izmasirajte sljepoočnice uljem lavande i rezultati će ubrzo biti vidljivi. Ako imate problema s migrenom, probajte čaj od lavande zaslađen medom.

Također, lavanda ima jako antibakterijsko i antiseptičko djelovanje. Ova biljka može pomoći u liječenju raznih gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Učinkovito djeluje protiv akni i ekcema, ali i opekotina, rana i ožiljaka.

Ulje lavande je odličan lijek protiv opadanja kose jer pospješuje cirkulaciju vlasišta. Ukoliko vam opada kosa, ulje nanesite na vlasište i ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga, kosu dobro isperite.