Ljekovitost jagoda: koja su ljekovita svojstva jagoda

Od | 17 kolovoza, 2017

Jagode su poznate širom svijeta po svom neodoljivom okusu. Međutim, malo je onih koji su upoznati s ljekovitim svojstvima jagoda. Ovo izvanredno voće u sebi sadrži mnoge korisne tvari koje štite organizam i otklanjaju različite vrste tegoba.

Prije svega, jagode su odlične za imunitet. Samo 8 jagoda u sebi ima više vitamina C nego čitava naranča. Upravo zbog toga što sadrže puno tog vitamina, one pomažu kod problema s padom imuniteta i nedostatkom energije. Ukoliko ste bili bolesni i osjećate se slabo, konzumirajte jagode jer će pomoći da se organizam brže oporavi i ojača. Jagode također obiluju i vlaknima, folnom kiselinom, željezom i bioflavonom. Sve ove tvari imaju jako antikancerogeno djelovanje.

Ljekovita svojstva jagoda

Ljekovitost jagoda ogleda se i u njihovim protuupalnim, antibakterijskim i antipiretskim svojstvima. One pomažu kod mišićnih bolova i umiruju upalne procese. Mogu pomoći i u slučaju visoke temperature. Također, jagode su odličan analgetik i zaustavljaju glavobolju. Bolje su od aspirina jer u sebi sadrže prirodne salicilate.

Jagode su dobar lijek za različite bolesti kardiovaskularnog sustava. Elaginska kiselina i flavonoidi koji se nalaze u jagodama veoma su bitne tvari koje pogodno djeluju na srce i krv. One smanjuju razinu lošeg kolesterola, te sprječavaju začepljenje arterija. Jedna porcija jagoda sadrži 134 mg kalija koji štiti od negativnog djelovanja natrija i regulira povišeni krvni tlak. Zbog toga što su bogate željezom, jagode su odličan lijek i za anemiju. Osim toga, jagode su dobre i za pročišćavanje krvi te ubrzavanje cirkulacije.

Listovi jagode su podjednako ljekoviti kao i plod. Oni se koriste za pripremu čaja. Možete ga pripremiti tako da 2 čajne žlice suhog lišća prelijete sa 250 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji tako oko 15 minuta, a zatim ga procijedite. Čaj se može piti 3 puta dnevno, najbolje poslije obroka. Odličan je za mnoge tegobe, kao što su probavne smetnje, ekcemi, kostobolja, upala grla, gripa i prehlada.