Ljekovitost peršina – saznajte ljekovita svojstva peršina

Od | 12 travnja, 2015

Peršin je nezamjenjiv začin kojeg koristimo u gotovo svim kombinacijama jela, a može ga se pronaći u svim trgovinama tokom cijele godine, no najkvalitetniji je onaj iz vlastitog vrta.

Pripremamo ga svakodnevno kao začin ili ukras prilikom serviranja jela, pa i ne razmišljamo toliko o njegovoj ljekovitosti i nutritivnoj vrijednosti.

Specifičan miris, prekrasno sitno lišće jake zelene boje i ljekovita svojstva najbolje opisuju ovaj začin, odnosno vrlo djelotvornu biljku.

Ljekovita svojstva peršina i načini pripreme

Peršin na tanjuru puno je više od ukusnog začina. Ljekovita svojstva koja sadrži ova biljka mogu se podjeliti u dvoje skupine. Prvu skupinu čine eterična ulja od kojih izdvajamo: limonene, eugenol, myristicin i alpha-thujene, dok u drugu skupinu spadaju flavonidi: apiin, luteolin, apigenin i crisoeroil. Osim navedenih svojstava peršin je bogat vitaminima A, K i C.

Još od davnina ljekovitost peršina koristila se za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva, a sve veću primjenu ima i u liječenju reumatizma, raka pluća, pomaže kod mršavljenja jer je bogat izvor antioksidansa koji vežu slobodne radikale i na taj način sprječavaju širenje štetnih tvari po organizmu, zatim blagotvorni učinak ima na astmu, dijabetes kao i na asterosklerozu.

Ova ljekovita biljka preporuča se i kod osoba sa kardiovaskularnim oboljenjima jer sadrži folne kiseline koje ne sebe vežu vrlo opasnu molekulu – homocystein i izbacuje je iz organizma.

Peršin je biljka koja se najviše koristi kao začin ili ukras na jelima, no važno je znati da je svježi peršin znatno kvalitetniji od suhog. Kada kupujete ovu biljku birajte listove žarko-zelene boje, a prije nego što ga pohranite u hladnjak dobro je pošpricati ga vodom kako bi što dulje zadržao svježinu.