Maslačak kao lijek: pripremite ljekovit čaj od maslačka

Od | 24 siječnja, 2015
 

 
Ljekovita biljka maslačak (lat. Taraxacum officinale) porijeklom je iz Europe i sjeverne Azije. Kod nas je ona veoma rasprostranjena i svima vrlo dobro poznata. U proljeće su sve livade i travnjaci puni žutih cvjetova ove biljke. Svi dijelovi biljke sadrže znatne količine mliječnog soka.

Maslačak sadrži vitamin A, vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin D, kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor i natrij. Kao lijek se koriste listovi, cvijet i korijen. Listove možete brati tijekom cijele godine, cvijet se bere u rano proljeće kada se tek otvori, a korijen se bere u jesen. Osim kao prirodan lijek, maslačak se može koristiti i kao biljno gnojivo. Priprema se tako da nekoliko cijelih biljki prelijete kipućom vodom te pustite da tako stoji u pokrivenoj posudi oko pola sata. Nakon toga procijedite i svo dobiveno gnojivo odmah iskoristite.

Ljekovitost maslačka

List ove biljke vrlo je hranjiv i ukusan te snažan diuretik. Možete ga pripremiti kao salatu za čišćenje krvi, a uz to ćete tijelo opskrbiti vitaminima i mineralima. Za liječenje edema pripremite čaj od lišća ove biljke. Mliječni sok iz ove biljke odličan je lijek za bradavice. Mažite bradavicu nekoliko puta na dan ovim sokom i nakon nekog vremena ona će nestati.

Korijen maslačka je blagi laksativ te je vrlo djelotvoran za liječenje zatvora i probavnih smetnji. Odličan je lijek za sve bolesti jetre, povišeni kolesterol te žučne kamence. Sirup dobiven od cvijeta koristi se za ublažavanje kašlja i čišćenje krvi. Ova biljka vam može pomoći i za liječenje alergija, čireva, astme, kožnih bolesti i slabokrvnosti.

Ljekoviti pripravci

Čaj od lišća pripremite tako da nekoliko osušenih listova prelijete vrelom vodom. Pustite da odstoji petnaestak minuta i procijedite. Zasladite medom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem.

Čaj od korijena pripremite tako da osušeni korijen prelijete vrelom vodom i nakon deset minuta procijedite. Pijte ovaj čaj tri puta na dan za snižavanje kolesterola.

Salatu od mladih listova pripremite tako da očistite i narežete listove maslačka. Posolite himalajskom soli te dodajte režanj češnjaka, maslinovo ulje i ocat.

Zeleni kašasti sok pripremite tako u blenderu izmiksate listove maslačka, režanj češnjaka, jednu bananu, dvije jabuke i dvije naranče. Za manju gustoću soka dodajte željenu količinu vode.