Metvica kao lijek: saznajte za što se sve koristi metvica

Od | 10 ožujka, 2017

Metvica je široko rasprostranjena biljka zelenih listova, a smatra se da se koristi više od 10.000 godina. Mnogi je znaju i kao nanu, paprenu metvicu, pepermint ili mentu. Osim što se koristi za pripremu mnogih osvježavajućih pića zbog svog okusa i mirisa, metvica je također odličan prirodan lijek za mnoge bolesti.

Prije svega, poznato je da metvica pomaže protiv stresa. S obzirom da u sebi ima triptofan, koji je zaslužan za nastanak serotonina, hormona koji podiže raspoloženje, metvica smanjuje napetost i neurozu. Također, ukoliko popijete čaj od nane prije spavanja, smanjujete mogućnost nesanice jer nana umiruje organizam. S obzirom na to da smanjuje stres, ona pomaže i kod glavobolja i želučanih tegoba koje često nastaju zbog stresa.

Metvica – prirodan lijek osvježavajućeg okusa

Metvica je odličan prirodni lijek za upale i infekcije. Zbog toga što u sebi ima vitamine A i C, kao i ružmarinsku kiselinu, metvica utječe na jačanje imunološkog sustava. Osim toga, ublažava simptome prehlade i suhi kašalj. Budući da neutralizira slobodne radikale, smanjuje mogućnost širenja upala. Čaj od mente se može koristiti za inhaliranje i tako može pomoći kod začepljenosti dišnih puteva.

Ova izuzetna biljka preporučuje se i za umirivanje probavnog trakta. Zbog svog osvježavajućeg okusa koristi se za neutraliziranje lošeg zadaha. Također, odlična je protiv bolesti desni.

Metvica je odlično prirodno sredstvo protiv mučnine, a pomaže i kod bolova i grčeva u želucu i crijevima. I ne samo to, već je dokazano da metvica ima i snažno diuretičko djelovanje. Zbog toga, ona ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i pomaže u mršavljenju.

Metvica se vjerojatno može naći u svakom domaćinstvu na našim prostorima zbog svog izvanrednog okusa. Dobro je znati da je ona i prirodan lijek za mnoge tegobe te odlično sredstvo za ublažavanje stresa i umirivanje organizma. Osim toga, ona štiti organizam od mnogih potencijalnih opasnosti kao što su upale i infekcije.