Neven kao lijek i melem za rane

Od | 22 siječnja, 2017
Narančasti cvijet nevena

Neven je ljekovita biljka žarko narančastih cvjetova. Vrlo je omiljena biljka te se uzgaja u vrtovima i cvjetnjacima, a može se naći i uz puteve i plotove.
Sije se u rano proljeće, a bere se već od svibnja pa sve do kasne jeseni. Ubrane cvjetove i listove potrebno je sušiti na prozračnom mjestu u hladovini. Osušeni dijelovi biljke koriste se za pripremu čajeva i obloga.

Čaj od nevena koristi se kao lijek za razne tegobe. Vrlo je koristan za ublažavanje simptoma PMS-a. Smanjuje menstrualne grčeve i jača maternicu. Osim za ublažavanje grčeva, nevenov čaj koristi se za smirivanje raznih probavnih tegoba. Pospješuje zacjeljivanje rana na želucu te pomaže kod upale debelog crijeva. Na krvne žile djeluje tako što ih čisti i opušta te pomaže kod smanjenja krvnog tlaka i kolesterola.

Neven – izuzetan lijek za rane

Neven je odličan lijek za kožne tegobe. Koristi se kao prirodno sredstvo za brzo zacjeljivanje rana, opekotina, čireva i bradavica. Djeluje kao blagi sedativ i stimulira stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože. Osim toga, odličan je kozmetički proizvod jer hrani kožu te ju čini mekšom.

Recept za izradu masti od nevena:

Za izradu nevenove masti treba vam 200 grama neslane svinjske masti (umjesto svinjske masti možete koristiti i kokosovo ulje), tri šake nevenovih latica (nasjeckati) i 40 grama pčelinjeg voska. Prvo se zagrije mast tako da postane tekuća, a zatim se u nju dodaju svježe latice. Smjesu je potrebno miješati još 15-ak minuta, a nakon toga pokrijemo i stavimo na hladno da odstoji preko noći.

Sljedeći dan zagrijemo mast da se otopi i procijedimo kroz gazu. Zatim dodajemo pčelinji vosak te grijemo na laganoj vatri uz miješanje barem pola sata. Mast se sprema u posudice koje je potrebno čuvati na tamnom i hladnom mjestu.