Origano kao lijek: izliječite tegobe pomoću origana

Od | 1 svibnja, 2015
Biljka i začin origano

Origano je biljka podrijetlom iz južnih dijelova Europe koja se najviše koristi kao začin za pizzu i umak od rajčice. U prirodnoj medicini koristi se kao lijek za mnoge tegobe.

Veoma je bogat flavonoidima, a njegovo esencijalno ulje sadrži timol i karvakol. Upravo te supstance u ulju djeluju protiv bakterija. Prednost biljnih esencijalnih ulja u odnosu na klasične antibiotike je u tome što bakterije ne razvijaju otpornost prema biljnim esencijalnim uljima. To je zbog toga što ulja djeluju tako da suzbijaju bakterije na razini njihovog disanja. Klasični antibiotici djeluju tako da blokiraju njihov metabolizam, što bakterije mogu izbjeći mutacijama.

Origano je prirodni lijek za mnoge tegobe

Osim što je prirodni antibiotik, origano ima antivirusna, antioksidativna i diuretička svojstva.
U prirodnoj medicini koristi se za liječenje mnogih tegoba među kojima su: nadutost želuca, zatvor, manjak želučanog soka, slaba probava, vjetrovi, kašalj, bronhitis i reumatski bolovi.

Prirodni je lijek za bolesti respiratornih organa, bolesti živaca, bolesti žuči i bolesti jetre, a djeluje i protiv prehlade, gripe, upale sinusa, upale uha, viroze te protiv jake grlobolje. Vrlo je koristan protiv raznih kožnih bolesti te bi osobe koje boluju od psorijaze trebale uvrstiti ovaj začin u svoju prehranu.

Čaj od origana priprema se tako da se žličica suhih listova prelije s dva decilitra ključale vode. Nakon što odstoji pola sata, može se procijediti. Ovu biljku ne bi smjele koristiti trudnice u nijednom obliku jer nadražuje maternicu.