Piskavica kao lijek

Od | 23 travnja, 2017

Piskavica ili na latinskom Trigonella foenum-graecum je biljka koja je najviše popularna na prostorima Indije i Srednjeg Istoka. Ova biljka se koristi kao lijek još od perioda starih Egipćana i Hipokrata.

Sjeme piskavice koristi se u prehrani i može se naći u mnogim istočnjačkim začinima, kao što je, na primjer, curry. Upravo ono je bogat izvor raznovrsnih nutrijenata i dobar lijek za mnoge tegobe.

Piskavica je odlična za liječenje dijabetesa. U sebi sadrži aminokiselinu 4-hidroksi-izoleucin koja regulira razinu inzulina. Neka istraživanja su pokazala da se vidi znatno poboljšanje nakon samo 10 dana korištenja piskavice. Potrebno je uzimati oko 50 grama piskavice na dan ukoliko imate problema sa dijabetesom.

Piskavica – prirodni lijek koji regulira probavu i uklanja višak sluzi

Osim što smanjuje razinu šećera u krvi, piskavica se može koristiti za reguliranje kolesterola i triglicerida. Kolesterol u krvi snižava već nakon nekoliko dana primjene. Također, dobra je i protiv drugih kardiovaskularnih problema, pomaže u liječenju ateroskleroze te protiv stvrdnjavanja arterija. U tom slučaju, potrebno je unositi u organizam od 10 do 20 grama piskavice na dan.

Ukoliko imate problema s probavom, piskavica vam može pomoći. Ona stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi. Može se koristiti i kao laksativ. U tom slučaju, potrebno je jednu žličicu svježe samljevenih sjemenki razmutiti sa 2.5 dcl vode i piti jednom do triput dnevno. Treba dodati i to da pomaže u slučajevima teške probave, manjka apetita, slabosti, proljeva te povećanja jetre i slezene.

Također, piskavica je dobra za mnoge ženske tegobe. Blagotvorno djeluje protiv tegoba tjekom PMS-a. Dobra je za rodilje jer olakšava porod i stimulira kontrakcije. Mogu je koristiti i dojilje zbog toga što poboljšava proizvodnju mlijeka.

Piskavica se može koristiti i za vanjsku primjenu i u tom slučaju pomaže kod: gihta, teških čireva na koži, fistula, gnojenja kostiju, otvorenih rana na nogama, ispadanja kose i problema sa kožom.