Preslica kao lijek: biljka za zdravlje i ljepotu

Od | 14 lipnja, 2015
Biljka preslica izbliza

Preslica raste kao korov po vrtovima, poljima, livadama, uz putove i na neobrađenom tlu. Mnogi ju smatraju štetnom biljkom, ali ona je vrlo koristan prirodni lijek protiv mnogih bolesti.

Preslica može iz tla apsorbirati jedinstvene minerale što mnoge druge biljke ne  mogu. Jedan od tih minerala je silicijev dioksid koji pomaže u apsorpciji kalcija, djeluje na poboljšanje fleksibilnosti kostiju te je vrlo koristan kod zacjeljivanja lomova kostiju.

Zbog velikog udjela minerala, biljka je vrlo korisna za pomlađivanje kože te jačanje kose i noktiju. Bere se u rano ljeto i to samo sterilni oblik biljke. Oni koji boluju od upale bubrega ne bi smjeli uzimati ovu biljku.

Preslica je prirodni lijek za mnoge bolesti

Talijanska studija pokazala je da ova biljka pomaže kod osteoporoze. Naime, ženama koje su tijekom godine dana uzimale 270 miligrama ekstrakta preslice poboljšala se gustoća kostiju. Može se koristiti kao lijek kod lomova kostiju, a pomaže i kod iščašenih zglobova te istegnutih ligamenata tako što jača vezivno tkivo i hrskavicu.

Pomaže kod smanjenja unutarnjih i vanjskih krvarenja te se zbog toga preporučuje kod obilnih menstruacija, krvarenja iz nosa i sličnih tegoba.

Preslica je vrlo snažan prirodni diuretik – može pojačati izbacivanje vode iz organizma do čak 30 posto. Preporučuje se kod edema i otečenih nogu (u slučaju da je uzrok otekline loša izmjena tvari).

Korisna je za liječenje bubrežnih kamenaca te pomaže još kod raka (kostiju, bubrega, mjehura i prostate), celulita, problema s debljinom, gubitka pamćenja, menopauze, dijabetesa, upale dišnih organa, gubitka kose, hemeroida i anemije.

U kozmetici preslica se koristi za njegu kose, kože i noktiju. Korisna je za uklanjanje bora, liječenje rana koje teško zacijeljuju, uklanjanje bubuljica, jačanje kose i noktiju te uklanjanje peruti.