Ricinusovo ulje kao lijek

Od | 30 ožujka, 2017

Ricinus je jednogodišnja, a u nekim slučajevima i višegodišnja biljka koja može narasti i do nekoliko metara. Za razliku od ricina koji se također dobiva iz ove biljke i koji slovi za jedan od najjačih otrova na svijetu, ricinusovo ulje je druga priča. Ono se dobiva iz sjemena ricinusa i veoma je korisno te se zbog svog djelovanja koristi kao prirodni lijek protiv mnogih tegoba i bolesti.

Prije svega, poznato je da je ricinusovo ulje veoma djelotvorno protiv zatvora. U tom slučaju, ulje se konzumira oralno i preporučeno je da se pije navečer prije spavanja. Da bi se izbjegao neugodan okus, ulje se može pomiješati sa sokom, a preporučena doza ulja je jedna žlica. Ovaj lijek ne bi trebalo koristiti dulje od jednog tjedna.

Ulje se također pokazalo izvrsnim u liječenju alergija i tinitusa. Za liječenje alergija preporučuje se pet kapi ricinusovog ulja ujutro, a za liječenje tinitusa uzima se 6-8 kapi ricinusovog ulja dnevno.

Ricinusovo ulje – prirodan lijek i kozmetičko sredstvo

Osim što se može koristiti oralno, ricinusovo ulje se može stavljati kao oblog i u tom slučaju ima široku primjenu. Pomaže kod loše cirkulacije, mioma, benignih tumora, i za čišćenje jetre. Vrlo je korisno i kod bolova u donjem djelu leđa. Sve što treba učiniti je staviti oblog na željeno mjesto i držati oko sat vremena. Proces se može ponavljati po želji.

Ricinusovo ulje može se koristiti i za masažu. Ove masaže korisne u slučajevima raka dojke, reumatizma, bronhitisa, bradavica i prehlade. Također je dokazano da mogu pomoći i kod Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i cerebralne paralize.

Značajnu primjenu ovo ulje ima u kozmetici. Zbog toga što u sebi ima vitamin E i ricinoleičnu kiselinu, odlično je za suhu kožu i kosu. Osim toga, dobro je i protiv bora, mitesera i prištića, a može se koristiti i za skidanje šminke.