Ružmarin kao lijek: saznajte ljekovitost ružmarina

Od | 10 travnja, 2015

Ružmarin je grmolika biljka koja se koristi kao začin u prehrani, kao lijek u alternativnoj medicini i kao glavni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda. Ima vrlo intenzivan miris te neobičan okus. Za liječenje se najčešće koriste listovi i eterično ulje.

Od ljekovitih sastojaka ova biljka sadrži eterično ulje, saponin, tanin i gorke tvari. Ti sastojci zaslužni su za protuupalno, antibakterijsko i diuretsko djelovanje ružmarina. Kao začin za hranu koriste se listići koji mogu biti svježi ili osušeni. Ti se listići dodaju u razne umake, marinade te različite vrste mesa kako bi hrana imala poseban okus. Ne preporučuje se pretjerano konzumiranje ovog začina, a trudnice bi ga trebale izbjegavati.

Ružmarin je lijek za probavne smetnje i glavobolju

U alternativnoj medicini vrlo je popularan kao lijek za probavne smetnje, artritis, reumu, giht i bolove u leđima. Od probavnih smetnji najbolje djeluje na grčeve u želucu i zatvor.

Vrlo je dobar za poboljšanje cirkulacije, a izvrsno djelovanje ima na povećanje pamćenja i koncentracije. Već sam miris eteričnog ulja ružmarina poboljšava funkcije mozga. Eterično ulje je učinkovito i kod glavobolje, a može se koristiti i za ublažavanje depresije. Osim toga, sastavni je dio mnogih proizvoda za kosu jer potiče rast kose i sprečava pojavu prhuti. Popularan je i u kozmetici jer blagotvorno djeluje na kožu te poboljšava tonus mišića.

Od ružmarina možete pripremiti čaj tako da žličicu listića te biljke prelijete ključalom vodom. Nakon petnaest minuta procijedite. Ovaj čaj možete koristiti za liječenje probavnih smetnji, ženskih tegoba, glavobolje i prehlade. Zbog stimulacijskog učinka ne preporučuje se konzumacija ovog čaja u večernjim satima.