Sikavica kao lijek za jetru

Od | 4 ožujka, 2017

Sikavica biljka cvijet

Sikavica ili Silybum marianum je bodljikava samonikla biljka s crveno-ljubičastim cvjetovima koja može narasti i do dva i pol metra. Mnogi ju poistovjećuju sa čičkom zbog vrlo sličnog izgleda, ali riječ je o dvjema različitim biljkama. Sikavica se koristi kao lijek već više od 2000 godina. Posebno je poznata po tome što štiti jetru te se uspješno bori protiv bolesti jetre.

Teško je naći bolji prirodni lijek za jetru od sikavice. Ona u sebi sadrži silimarin, aktivni sastojak za koji su znanstvenici dokazali da obnavlja jetrene stanice i potpomaže njihov rad. Osim toga, silimarin utječe i na razinu glutationa, najvažnijeg antioksidansa u jetri, tako što ga povećava za 35%. Osim što štiti i obnavlja jetru, djeluje i protiv toksina te pomaže organizmu da lakše izbaci kemikalije, alkohol, teške metale i radijaciju.

Ljekovita svojstva sikavice

Iako je uglavnom poznata kao čuvar jetre, sikavica ima i druga ljekovita svojstva. Tako je, na primjer, odličan prirodni lijek za bolesti nadbubrežne žlijezde i psorijaze, a može pomoći i kod upale slijepog crijeva. Osim toga, ova biljka je odlična za probavu i može pomoći u slučaju zatvora.

1986. godine službeno je odobrena kao lijek za alkoholni i virusni hepatitis, masnu jetru, cirozu i trovanje jetre. Odlična je i za krvožilni sustav. Jača krvne žile, zaustavlja krvarenje, smanjuje razinu kolesterola, i dobra je za one koji imaju problema sa niskim tlakom.

Pored svih ovih primjena, treba dodati da pomaže za regulaciju menstrualnog ciklusa, a kod dojilja stimulira proizvodnju mlijeka.

Sikavica se može uzimati u obliku čaja, kapsula ili tinkture. Alkoholičarima se preporučuje terapija s čajem. Čaj se priprema tako da se žličica mljevenog sjemenja prelije s čašom kipuće vode i nakon 15-ak minuta se procijedi.
S obzirom da se tijelo lako navikne na silimarin, potrebno je raditi pauzu svaka dva tjedna. Ova biljka se ne preporučuje ženama s endometriozom, fibroidnim tumorima, rakom jajnika, dojke ili maternice.