Smilje kao lijek

Od | 3 kolovoza, 2017

Smilje ili na latinskom Helichrysum italicum je biljka žutih cvjetova i uskog lišća koja može narasti do 60 cm. Ova biljka najviše raste u mediteranskim zemljama, a veoma je rasprostranjena i u Hrvatskoj.  Zbog svog antibakterijskog, antigljivičnog i protuupalnog djelovanja ulje smilja se koristi kao prirodni lijek za mnoge tegobe.

Prije svega, smilje je odlično za zdravlje kože. S obzirom da djeluje protiv bakterija i gljivica, smilje pomaže u zarastanju rana i suzbijanju infekcija, iritacija i osipa. Osim toga, pomaže i u borbi protiv akni jer ima antiseptičko i antimikrobno svojstvo. Za razliku od mnogih preparata protiv akni, ulje smilja ne izaziva isušivanje kože niti bilo koju drugu nuspojavu. Također, smilje je poznato po tome što usporava starenje kože i povećava njenu elastičnost. Zbog toga se koristi protiv bora i mrlja na koži.

Smilje – prirodni lijek i analgetik

Ulje smilja se koristi i kao prirodni diuretik. Pomaže u smanjivanju nadutosti tako što izbacuje višak vode iz organizma. Osim ulja, i cvjetovi smilja su poznat lijek za probavne tegobe. Čaj od cvjetova smilja se koristi kao lijek za različite crijevne bolesti.

Smilje je također veoma učinkovito u procesu detoksikacije. Čisti krv i poboljšava stanje krvnih žila. Jedan je od rijetkih lijekova koji pomaže u izbacivanju teških metala iz organizma. Često se koristi i za različite bolesti jetre jer se na taj način izbacuju toksini.

Ulje smilja djeluje i protiv bolova, odličan je prirodni analgetik. Smanjuje bol u mišićima i poboljšava cirkulaciju. To pogodno utječe na očuvanje živaca, zglobova i mišićnog tkiva. Osim toga, ulje smilja se može koristiti i za ublažavanje bola izazvanog hemoroidima. Dovoljno je 3 – 4 kapi ulja staviti na gazu i njome preći preko bolnog mjesta. Oblog stavljati nekoliko puta dnevno kako bi smanjili bol i oteklinu.

Uz navedeno, smilje se koristi kao lijek i za mnoge druge bolesti kao što su: artritis, edem, reumatizam, hepatitis, ciroza, povišen kolesterol, psorijaza i kandida.