Stolisnik kao lijek: saznajte ljekovita svojstva stolisnika

Od | 17 siječnja, 2015
 

Biljka stolisnik poznata je i pod nazivom hajdučka trava. Prepoznat ćete ga po cvjetićima bijele ili ružičaste boje. Starost biljke možete otprilike odrediti po boji listova. Ako su listovi svijetlo-zelene boje, riječ je o mladoj biljci. Kako ona stari tako listovi postaju sve tamniji.

Stolisnik je samonikla biljka, veoma rasprostranjena i otporna na mnoge vremenske uvjete. Raste po livadama, proplancima, uz putove, u voćnjacima, nekim vrtovima i sličnim mjestima. Ova ljekovita biljka ima antiseptička i diuretička svojstva, smanjuje upalu, izaziva znojenje te zaustavlja krvarenje. Siguran je lijek za djecu te se slobodno može koristiti za liječenje prehlade i visoke temperature. Možete ga pripremati kao čaj. Ako dijete ne voli piti čaj, možete ga pripremiti u kupki. Korištenje ove biljke ne preporučuje se jedino trudnicama.

Liječenje tegoba stolisnikom

Za snižavanje temperature pripremite čaj od stolisnika i cvijeta bazge. Za zaustavljanje krvarenja i dezinficiranje rana koristite čaj ili tinkturu od ove biljke. Može vam pomoći i ako imate problema s visokim krvnim tlakom. U tom slučaju pomiješajte ga s glogom i lipom te pripremite čaj od te mješavine. Imate li problema s cirkulacijom te su vam noge ili ruke stalno hladne pomiješajte ga s glogom i đumbirom.

Stolisnik je lijek i za lošu probavu te proljev, a ženama pomaže kod obilnih i bolnih menstruacija, prestanka menstruacije te vaginalnog iscjetka. Može vam pomoći i za smanjenje zubobolje. U tom slučaju potrebno je žvakati svježe listove ili korijen. Osim navedenih bolesti dobar je lijek za proširene vene, žgaravicu, hemeroide, reumu i migrenu. Kod dugotrajnih bolesti popijte tri šalice čaja na dan.

Ljekoviti pripravci

Čaj od stolisnika priprema se tako da se osušeni cvjetovi preliju kipućom vodom. Nakon dvadeset minuta možete ga ocijediti i popiti. U pravilu se svaki čaj pije nezaslađen, ali možete ga zasladiti medom ili nekim drugim prirodnim zaslađivačem.

Kupku možete pripremiti tako da prvo pripremite čaj te ocijeđenu tekućinu dodate u kupku.

Za tinkturu vam treba oko 50 grama cvjetova ove biljke te litra rakije. Cvjetove usitnite, stavite u staklenku te prelijte rakijom. Zatvorite staklenku te pospremite na neko toplo mjesto i ostavite da tako stoji dva tjedna. Nakon dva tjedna procijedite.