Verbena kao lijek – saznajte što sve liječi verbena

Od | 17 veljače, 2017

Verbena je u narodu još poznata kao sporiš, boriš, divlja verbena, ljutovnica ili željezarka. Ova biljka ružičasto-ljubičastih cvjetova poznata je po svom umirujućem i ljekovitom djelovanju. Iako se u medicini ne koristi tako često zato što kao lijek nije dovoljno znanstveno istražena, verbena pomaže kod mnogih bolesti i tegoba.

Prvenstveno se koristi kao prirodan lijek za menstrualne tegobe. Osim što pozitivno utječe na rad maternice, ova biljka smanjuje napetost i popravlja raspoloženje tako što utječe na parasimpatički živčani centar. Zbog toga, ne samo da se može koristiti kako bi se smanjile menstrualne tegobe, već može poslužiti i kao lijek za anksioznost, depresiju i slabe živce. S obzirom na njezino opuštajuće djelovanje, ukoliko popijete samo pola šalice čaja od verbene prije spavanja, nećete imati problema sa nesanicom.

Verbena – višenamjenski lijek iz prirode

Poznato je da verbena umanjuje bolove i djeluje protiv upala. Iz tog razloga, ova biljka se može koristiti kao lijek za gripu i prehladu. Ne samo da pomaže protiv gripe i prehlade, već je prirodni stimulant i pomaže organizmu da se oporavi nakon bolesti.

Također, verbena je odličan lijek za probavu. Ukoliko osjećate nadutost, imate problema sa grčevima, proljevom ili povraćanjem, čaj od ove biljke može pomoći. Znanstvenici tvrde da je 30-60 ml dekokta od verbene dovoljno da ublaži ove tegobe. Može se koristiti i kao oblog u slučaju problema sa hemoroidima, ali i kao laksativ.

Osim navedenih tegoba i bolesti, verbena može pomoći i kod sljedećih bolesti: bubrežni i žučni kamenac, astma, malarija, različite bolesti jetre, kožne infekcije.

Ne trebate se osjećati bolesno kako biste si složili šalicu čaja od ove vrlo ljekovite biljke. Možete ju koristiti i za održavanje zdravlja, kao prirodno sredstvo za čišćenje i detoksikaciju organizma.

Na kraju možemo samo zaključiti da je verbena izuzetno zdrava biljka i da se zaista može koristiti kao lijek za mnoge tegobe i bolesti. Iako nema široku primjenu u medicini, ne treba je zanemariti, jer može biti od velike pomoći.