Vrkuta kao lijek: prirodna pomoć kod ženskih bolesti

Od | 16 ožujka, 2017

Vrkuta ili na latinskom Alchemilla vulgaris je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža. Poznata je i pod drugim imenima kao što su virak, gospin plašt, zečja šapa, lavlja noga i rosnica. Vrkuta je veoma ljekovita i može se koristiti kao lijek za mnoge tegobe, a posebno je korisna ženama. Koristi se u obliku čaja ili tinkture, a može se dodati i u kupku.

U svijetu je najpoznatija kao lijek za mnoge ženske bolesti. Poznati švicarski travar Johann Künzle smatrao je da bi se čak do 30% ginekoloških operacija moglo izbjeći uz korištenje vrkute. Dobar je prirodni lijek protiv mioma, cisti i endometrioze.

Vrlo je djelotvorna kod menstrualnih tegoba i neredovitog ciklusa te smanjuje simptome menopauze. Osim toga, kupke i tinkture od vrkute se mogu koristiti i protiv gljivičnih infekcija, bakterijskog vaginitisa i sličnih infekcija.

Vrkuta – prirodni lijek za ženske bolesti

Vrkuta je jedna od biljaka koja je odlična za trudnice, ali i za one žene koji žele zatrudnjeti. Smatra se jednim od najboljih prirodnih lijekova za neplodnost. Regulira nivo hormona i menstrualne cikluse što je od velikog značaja za začeće. Redovitim konzumiranjem čaja od vrkute dolazi do jačanja maternice što smanjuje mogućnost spontanog pobačaja. Također, djeluje umirujuće i nakon poroda, te se može koristiti za oporavak od teškog poroda.

Osim što je djelotvorna kod ženskih bolesti, vrkuta je veoma dobra i protiv bakterija i virusa. Znanstvenici su nedavno utvrdili da spriječava širenje različitih vrsta bakterija uključujući stafilokok koji je otporan na mnoge antibiotike. Uspješna je i u borbi protiv različitih oboljenja izazvanih humani papiloma virusom (HPV).

Pomaže i kod unutrašnjih ozljeda, zaustavlja krvarenje, jača srce i mišiće te ubrzava zacjeljivanje rana. Koristi se i kod nesanice, glavobolje, slabih živaca, povišenog šećera, astme te kod lošeg apetita. Oni koji imaju problema sa želucem, žuči ili jetrom trebali bi uzimati vrkutu u malenim količinama.