Kopriva za kosu: pripravci od koprive za kosu

Od | 24 veljače, 2015

Njegovana, zdrava i gusta kosa? Čini vam se gotovo kao nemoguće ostvarenje. Jeste li isprobali koprivu? Ova ljekovita biljka pokazala se odličnom za njegu vlasišta.

Kalcij, željezo, natrij, sumpor, mineralne soli, vitamini A, C i K, klorofil, karoten, tanin, fitosterol i vosak samo su dio hranjivih tvari koje sadrži kopriva. Ova biljka pomoći će vam za ublažavanje i spriječavanje bilo kavih problema s vlasištem, a redovitom primjenom rezultati će biti vidljivi već nakon nekoliko tjedana.

Pripremite prirodni preparat za kosu od koprive

Ova biljka koristi se od davnina u liječenju mnogih zdravstvenih problema, a odlične rezultate daje u kozmetičkim tretmanima. Želite li spriječiti ispadanje i nastanak prhuti, ojačati kosu, vratiti joj sjaj, mekoću i volumen pripremite čaj kojeg možete koristiti svakodnevno.

Stavite otprilike dvije šalice suhe ili svježe koprive u lonac od odprilike 5 litara, prokuhajte 5 – 10 minuta, isključite vatru, a nakon toga ostavite jednako toliko da odstoji. Procijedite i tako pripremljenim čajem perite kosu svaki dan, nakon uobičajenog pranja šamponom.

Drugi način kako ovu ljekovitu biljku koristiti za zdravlje vlasišta je da pripremite hranjivu tinkturu. Potreban vam je korijen svježe koprive. Nasjeckajte ga na manje komadiće oko 150 grama i stavite u prozirnu bocu sa širokim grlom. Dodajte vinski ocat i ostavite osam dana na suncu, a svaki dan nekoliko puta promučkajte. Nakon osam dana procjedite tinktiuru u tamnu bocu i počnite s primjenom. Svaki dan u jutro i navečer stavite veliku žlicu ovako pripremljene tinkture u pola čaše tople vode i popijte, a preporuča se i svakodnevna masaža tjemena ovim pripravkom. Ovim tretmanom spriječit ćete ispadanje kose i nastanak prhuti.