Maska za lice od kurkume

Od | 9 travnja, 2017

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira od čijeg se korjena radi začin prepoznatljivo žute boje. Iako potječe iz južne Azije, kurkuma je u posljednje vrijeme postala veoma zastupljena i na našim prostorima. Najčešće se koristi kao začin za mnoga jela te u ljekovite svrhe. Ipak, ono što možda niste znali jeste da se kurkuma može koristiti i u kozmetici. Ima veoma blagotvoran učinak na kožu pa je posebno dobra kao maska za lice.

Jedan od sastojaka kurkume je kurkumin koji je antioksidans, antibiotik, antiseptik, ali ima antialergijsko i protuupalno djelovanje. Stoga, kurkuma usporava starenje kože, regulira masnoću kože, umiruje upale i iritacije, pomaže kod problema sa aknama. Ovisno o tome kakav tip kože imate, zlatnu masku za lice od kurkume možete pripremiti na razne načine.

Proces izrade prirodne maske za lice od kurkume je veoma jednostavan i brz, a svi sastojci su lako dostupni. Za što efikasnije djelovanje, masku je najbolje koristiti svaki 3. dan.

Napravite prirodnu masku za lice od kurkume

Ukoliko želite napraviti masku protiv bora, pomiješajte jednu žlicu kurkume sa malo tople vode. Smjesu nanesite na lice i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga isperite lice toplom vodom. Koža će izgledati zategnutije i elastičnije.

Također, od kurkume se može napraviti maska za masnu i problematičnu kožu. Sve što vam treba je pola žličice kurkume, pola žličice tamnog meda, nekoliko kapi aloe vera gela i jedna žličica jogurta. Sve sastojke pomiješati i masku nanijeti na lice te ostaviti da djeluje pola sata.

Ako imate normalnu i mješovitu kožu, pomiješajte pola žličice kurkume, jednu žličicu jogurta i nekoliko kapi limunovog soka. Masku držite na licu pola sata, a nakon toga isperite toplom vodom.

Od kurkume se može napraviti i maska za suhu kožu lica. Za nju vam je potrebno: pola žličice kurkume, žličica jogurta i pola žličice ulja po želji. Pomiješajte sastojke, nanesite masku na lice, ostavite da djeluje oko pola sata i nakon toga isperite toplom vodom.