Dobrobiti meditacije: tehnika koja otklanja stres i jača imunitet

Od | 19 ožujka, 2017

Meditacija je tehnika opuštanja uma. Dolazi iz istočnih religija i postoji veliki broj različitih tehnika meditacije. Osim što se prakticira za opuštanje i reduciranje stresa, ona ima još mnogo raznovrsnih dobrobiti i za tijelo i za dušu.

Prije svega, ona doprinosi poboljšanju imunološkog sustava. Stres je jedan od glavnih faktora koji narušavaju zdravlje, a posebno imunološki sustav. Budući da se redovitim meditiranjem smanjuje razina stresa, meditacija će također utjecati na jačanje imunološkog sustava i poboljšanje općeg zdravlja.

Meditacija može pomoći i kod srčanih i vaskularnih bolesti. Nedavne znanstvene studije su pokazale da prakticiranjem meditacije možemo smanjiti opasnost od srčanog udara. Osim toga, smatra se da je meditacija odlična metoda za smanjenje visokog tlaka i negativnog djelovanja slobodnih radikala.

Meditacija liječi depresiju, povećava koncentraciju i poboljšava intuiciju

Meditacija je odličan lijek protiv depresije. Meditanti se nakon svake meditacije osjećaju raspoloženije i broj negativnih misli se drastično smanjuje. To je zbog toga što se ovom tehnikom prakticira svjesnost i prisutnost u trenutku te se jača veza sa samim sobom. Također, redovita meditacija doprinosi povećanju samopoštovanja i utječe na poboljšanje odnosa sa drugima.

Imate li problema s nesanicom, ova tehnika vam može pomoći jer smanjuje razinu kortizola koji je u današnje vrijeme jedan od glavnih uzroka nesanice. Osim toga, meditacija pomaže da bolje upravljamo mislima te da se riješimo negativnih i zabrinjavajućih misli prije spavanja.

Treba napomenuti i to da je meditacija dobra za povećanje koncentracije, kreativnosti i intuicije te pomaže da se donesu ispravne odluke. Za meditaciju se kaže da otvara vrata između svijesti i podsvijesti, te nam tako omogućava da pronađemo sami sebe. Mnogi umjetnici su, na primjer, baš u meditaciji pronalazili nepresušan izvor svojih ideja.

Možemo zaključiti da je meditacija odličan način da se povežemo sa sobom i poboljšamo svoje zdravlje te na taj način povećamo kvalitetu života.