Eterično ulje ružmarina – dobrobiti

Od | 21 rujna, 2017

Eterično ulje ružmarina jedno je od najpopularnijih vrsta eteričnih ulja, ponajviše zbog svojih dobrobiti. Eterično ulje potječe iz listova biljke ružmarina koja se koristi već mnogo godina u mediteranskim predjelima kao začinska biljka. Povijest ove biljke seže do antičkih vremena kada je korištena u razne svrhe. Stari su ju Rimljani koristili prilikom religijskih ceremonija tako da je bila ključna prilikom obavljanja ceremonije vjenčanja, ali i kao namirnica za gozbu koja je slijedila. Zbog svog opojnog i ugodnog mirisa koristili su ju i drevni Egipćani.

>>>Ružmarin kao lijek<<<

Botaničar Paracelsus, koji je pridonio razvoju biljne medicine tijekom 16. stoljeća, posebno je cijenio ružmarin i eterično ulje ružmarina zbog njegove posebne sposobnosti da osnaži i oporavi čitavo tijelo. Eterično ulje ružmarina ima mnoge dobrobiti koje je i znanost potvrdila.

Dobrobiti eteričnog ulja ružmarina

1. Probava
Eterično ulje ružmarina često se koristi za reguliranje probave pa tako smanjuje nadutost, grčeve u trbuhu i nepravilnu stolicu. Potpomaže cirkulaciju te na taj način omogućuje tijelu da apsorbira što više raznih nutrijenata iz hrane.

2. Zdravlje kose
Eterično ulje ružmarina vrlo je popularan sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda za njegu kose. Ono stimulira korijen kose te pospješuje njezin rast ujedno ju osnažujući. Smatra se da eterično ulje ružmarina povoljno djeluje na sprječavanje preuranjenog opadanja kose, a smanjuje i pojavu sijedih. U kombinaciji s maslinovim uljem služi za potamnjivanje kose.

>>>Prirodna maska za suhu kosu<<<

3. Oralno zdravlje
Eterično ulje ružmarina koristi se za dezinfekciju što ga čini vrlo pogodnim za oralnu higijenu. Koristi se kao vodica za ispiranje usta koja štiti od raznih bakterija koje uzrokuju probleme s desnima, a ujedno osvježava dah te uklanja neugodne mirise.

4. Zdravlje kože
Eterično ulje ružmarina je vaša prva linija obrane od raznih problema s kožom. Ovo ulje ima antibakterijska svojstva te služi i za dezinfekciju, a pomaže kod masne kože, akni i dermatitisa.

5. Jačanje mentalne aktivnosti
Eterično ulje ružmarina služi i kao odličan tonik za mozak i živce. Studenti ga često koriste tijekom perioda ispita kako bi si povećali koncentraciju i pospješili učenje. Ono je ujedno i odličan lijek za depresiju, zaboravljivost i mentalni umor.