Prirodni antioksidansi: zašto nam trebaju i gdje ih naći

Od | 13 ožujka, 2017

Antioksidansi su prirodne tvari koje sprječavaju i ublažavaju oksidacijski stres. Oni štite organizam od negativnog utjecaja slobodnih radikala. Neki od najpoznatijih antioksidansa su vitamin C, vitamin E, vitamin A (beta-karoten), likopen, selen, lutein i zeaksantin.

Svim antioksidansima je zajedničko što štite organizam od slobodnih radikala te na taj način sprječavaju nastanak raka, šećerne bolesti, srčanog i moždanog udara te drugih bolesti povezanih sa štetnim djelovanjem slobodnih radikala. No, nije dovoljno uzimati samo jedan antioksidans jer svaki od njih ima svoju ulogu u organizmu.

Vitamin C odgovoran je za stvaranje kolagena, jača imunitet te ublažava razne tegobe i pomaže u liječenju mnogih bolesti. Vitamin E jača srce i krvne žile, ima važnu ulogu u mnogim procesima u tijelu te povećava energiju i fizičku izdržljivost.

Beta-karoten čuva zdravlje štitnjače, pluća, crijeva i mokraćnih puteva te je odličan za kožu. Likopen je zaštitnik srca i krvnih žila, a lutein čuva zdravlje očiju. Selen je izvrstan za mozak te održava mladolik izgled kože. Zeaksantin štiti oči od UV zračenja.

Prirodni izvori antioksidansa

Iako se u organizam često unose kao dodaci prehrani, prirodni antioksidansi nalaze se i u hrani, posebno u voću i povrću. Od voća koje obiluje antioksidansima treba spomenuti šumsko voće. Tu spadaju kupine, borovnice, maline, jagode i ribizl. Kupine se ubrajaju u superhranu upravo zbog toga što su vrlo bogate ovim prirodnim tvarima.

Agrumi, u koje spada limun, naranča, mandarina i grejpfrut, veoma su bogati vitaminom C. Orašasti plodovi i sjemenke (orah, kikiriki, lješnjak, suncokret) odličan su prirodni izvor antioksidansa. Osim njih, dobar izvor je i kivi, šljiva, jabuka, te suho voće kao što su marelice, datulje i suhe šljive.

Povrće, kao što je crveni kupus, paprika, artičoke, kelj, špinat, đumbir i crvena repa, ima snažno antioksidativno djelovanje. Sve vrste graha, soja i bob također se mogu dodati na listu. Treba napomenuti da je svježe voće i povrće bolji izvor antioksidansa od prerađenog i konzerviranog.

Osim voća i povrća, prirodni antioksidansi se mogu naći i u žitaricama i začinima. Ječam, proso, zob i kukuruz su neke od žitarica obogaćene antioksidansima, dok se od začina izdvajaju klinčić, cimet i origano.

Redovitom konzumacijom voća, povrća, žitarica i pojedinih začina opskrbit ćemo naše tijelo antioksidansima i drugim važnim hranjivim tvarima te na taj način izbjeći mnoga oboljenja.