Borovnice kao lijek

Od | 27 listopada, 2019

Borovnice

Borovnice su plodovi koji pripadaju obitelji Vaccinium i mogu se naći u nekoliko vrsta, a kod nas su najpoznatije dvije vrste.
Prva je divlja ili borovnica niskog grmlja. Ona sadrži najviše ljekovitih sastojaka te je tu vrstu najbolje koristiti u ljekovite svrhe. Divlja borovnica raste najviše u brdskim krajevima i na planinama.
Druga sorta, Vaccinium corymbosum, obično je poznata kao borovnica koju danas konzumiramo. Ona se uzgaja po cijelom svijetu, ali nema toliko ljekovitih sastojaka kao divlja borovnica.

Borovnice su bogate antioksidansima. To je uglavnom zbog prisutnosti antocijana, pigmenta koji je odgovoran za plavu boju borovnica.
Zbog velike količine antioksidansa borovnica je proglašena superhranom. Mnogi stručnjaci tvrde da zbog prisutnosti toliko antioksidansa može usporiti proces starenja.
Borovnice su bogate i vitaminom C koji također usporava proces starenja te je jako bitan za zdravlje i normalnu funkciju organizma.

Borovnica: prirodni lijek i čuvar zdravlja

Poboljšanje funkcija mozga
Borovnice su odlična hrana za mozak. Antocijan, selen, vitamin A, C, E, vitamin B, cink, natrij, kalij, bakar, magnezij, fosfor i mangan mogu liječiti neurotične poremećaje sprečavanjem degeneracije i smrti neurona. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija borovnica poboljšava kognitivne funkcije mozga, poboljšava dotok krvi u mozak te aktivaciju mozga u raznim situacijama.

Poboljšanje probave
Vlakna prisutna u borovnicama sprječavaju zatvor. Također, vitamini, natrij, bakar, fruktoza i kiseline u borovnici poboljšavaju probavu poticanjem želučanih i probavnih sokova kako bi se hrana sigurno kretala vašim probavnim sustavom.

Pomažu protiv upala i bolesti mjehura
Za ovo stanje, borovnice mogu biti iznenađujuće korisne. Imaju spoj koji nastaje od velikih, polimernih molekula, koje usporavaju rast loših bakterija. One također imaju određena svojstva antibiotika koja dodatno doprinose ovom učinku. Te teške molekule brišu bakterije od zidova duž trakta, čime se sprječava infekcija. Do sada je ovaj spoj pronađen samo u brusnicama i borovnicama.

Bore se protiv raka
Borovnice mogu biti iznimno korisne za bolesnike s rakom jer sadrže određene spojeve poput pterostilbena (izvrstan lijek za rak debelog crijeva i jetre) i elagičnu kiselinu. U kombinaciji s antocijaninom i drugim antioksidantima poput vitamina C i bakra mogu učiniti čuda kako bi spriječile pojavu raka i pomogle u njegovom liječenju.

Liječe bolesti srca
Visoki sadržaj vlakana, antioksidansa i sposobnost otapanja ‘lošeg kolesterola’ čine borovnice idealnim dodatkom za prehranu za liječenje mnogih bolesti srca, a također i jačanje srčanog mišića.