Brokula kao lijek: zdravstvene dobrobiti brokule

Od | 29 rujna, 2019

brokula juha zeleno povrće

Brokula je vrlo popularna i ljekovita namirnica koju gotovo svakodnevno koristimo u prehrani. Može se jesti sirova i kuhana. Ukoliko ne volite sirovu brokulu, a želite čim bolje iskoristiti njene nutritivne vrijednosti, to možete postići tako da je lagano kuhate na pari.

Koje su nutritivne vrijednosti brokule? Brokula je bogata vitaminom C, a sadrži i vitamin A, vitamine B skupine, vitamin E i vitamin K. Od minerala sadrži kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Brokula je također bogata vlaknima i proteinima te je stoga često sastavni dio prehrane sportaša. Važno je napomenuti i da je bogata antioksidansima, no njihovo učinkovito djelovanje najbolje se postiže ako se brokula konzumira mlada i u sirovom obliku.

Brokula: prirodni lijek za razne tegobe

Zahvaljujući visokim količinama vitamina C, brokula štiti od gripe i prehlade te jača naš imunitet. Osim toga, vitamin C je dobar za kožu, smanjuje bore i poboljšava njeno opće stanje. Brokula je također odličan izvor kalcija i vitamina K koji su važni za očuvanje zdravlja kostiju.

Redovnom konzumacijom brokule možete smanjiti rizik od nastanka raka, regulirati krvni tlak te smanjiti razinu kolesterola u krvi. Visok udio vlakna u brokuli je blagotvoran za vašu probavu, a pomaže i kod mršavljenja. Također je dobra za zdravlje srca i krvnih žila te čuva zdravlje očiju.

Prisutnost vitamina C, sumpora i određenih aminokiselina čini brokulu odličnom namirnicom za detoksikaciju. Ona pomaže pri uklanjanju slobodnih radikala i toksina poput mokraćne kiseline iz tijela, čime se pročišćava krv te uklanja probleme koji nastaju zbog velike količine toksina kao što su čir, svrbež, osip, kožne bolesti poput ekcema i otvrđavanja kože.

Brojna ljekovita svojstva brokule dovoljan su razlog da ju uvrstimo u svakodnevnu prehranu, ali treba paziti da se ne kuha predugo jer time gubi svoje vrijednosti. Ako ju želite u juhama ili kao prilog uz glavna jela, kuhajte ju na pari. Ukoliko želite maksimalno iskoristiti njezina ljekovita svojstva, najbolje je da ju konzumirate sirovu. Možete ju, na primjer, dodati u zeleni sok.