Bučino ulje – ulje za užitak i zdravlje

Od | 15 svibnja, 2015
Ljekovitost bučinog ulja

Bučino ulje specifičnog je orašastog okusa, a koristi se kao dodatak mnogim jelima.
Dobiva se preradom bučinih sjemenki koje nemaju ljusku, a zahvaljujući ljekovitim i hranjivim spojevima, bučino ulje preporuča se za svakodnevnu konzumaciju.

Bučino ulje smatra se jednim od vrlo cijenjenih prirodnih lijekova jer pomaže kod spriječavanja i širenja mnogih bolesti. Poboljšava probavu, stimulira rad bubrega, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, potiče obnovu eritrocita, ublažava stres i podiže raspoloženje, pomaže kod opeklina, jača imunitet i blagotvorno utječe na zdravlje kože i kose.

Ovo su samo neka od zdravstvenih oboljenja na koja bučino ulje ima blagotvorni učinak, a sve to zahvaljujući nutritivnim svojstvima. Sadrži ugljikohidrate, bjelančevine, minerale, nezasićene masne kiseline (iolnu i oleinsku), obiluje željezom, magnezijem, bakrom, manganom te vitaminima B, C, E, D i K.

Gdje se koristi bučino ulje

Najšira primjena bučinog ulja je u kulinarstvu. Savršeno obogaćuje razne specijalitete, a izvrsno se uklapa u slate, umake, variva i jela s povrćem. Najbolje je kad se konzumira u prirodnom obliku jer se termičkom obradom gube svi hranjivi sastojci.

Osim u kulinarstvu bučino ulje koristi se i u kozmetici, a odlično je za njegu kose i kože. Hranjivim i ljekovitim tvarima savršeno hrani i njeguje kosu, čineći je mekanom i svilenkastom na dodir.

Više pročitajte na: Alternativa za Vas.