Češnjak kao lijek: prirodni antibiotik

Od | 18 siječnja, 2015
 

Češnjak ili bijeli luk je višegodišnja uspravna biljka, porijeklom iz centralne Azije otkuda je prenesen u mnoge zemlje svijeta.

Listovi su mu dugi i na rubu hrapavi. Lukovica se sastoji od nekoliko češnja koje najviše koristimo u prehrani. Sadrži vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, kalij, mangan, fosfor i selen. Prirodni je antibiotik i antiseptik, a ima i antigljivični učinak. Možete ga uzgajati u vrtu ili kupiti u bilo kojem dućanu s namirnicama. Ako vam ne odgovara okus češnjaka, možete ga uzimati u obliku kapsula. Ne preporučuje se djeci mlađoj od tri godine.

Ljekovitost češnjaka

Češnjak je odlično sredstvo za pročišćavanje krvi, a može vam pomoći i kod začepljenih arterija. Kardiolog na Medicinskom fakultetu, Arun Bordia, tvrdi da ova namirnica može zaustaviti zatvaranje arterija pa čak i popraviti nastala oštećenja.

Osim toga, svakodnevno konzumiranje bijelog luka sprečava pojavu bolesti cirkulacijskog sustava, jača organizam, smanjuje potrebu za antibioticima i doprinosi održavanju zdrave flore u crijevima. Može vam pomoći kod raznih tegoba kao što je povišeni krvni tlak, ateroskleroza, povišeni kolesterol, plućne bolesti, bolesti sinusa, uhobolja ili nametnici u crijevima. Vrlo je dobar lijek za djecu koja često pate od prehlada i kašlja.

Važno je spomenuti i da je češnjak vrlo dobar za izbjeljivanje zubi, a može vam pomoći i kod zubobolje. Kod zubobolje ga zgnječite i stavite na bolni zub, a za bijele zube trljajte njime zube svaki dan (najbolje navečer).

Možete ga koristiti i za uklanjanje madeža. Zgnječite ga tako da dobijete pastu. Svaku večer pastu stavite na madež, prekrijte gazom i ostavite da djeluje preko noći. Ponavljajte postupak sve dok madež ne otpadne. Ovakav oblog pomaže i kod liječenja inficiranih ugriza.

Ljekoviti pripravci

Sirup od češnjaka možete koristiti kao lijek za kašalj. Jednostavno ga fino nasjeckajte, stavite u staklenku i pokrijte medom. Ostavite da stoji tako četiri dana. Uzima se po četiri čajne žličice na dan, a djeci se daje upola manje.

Ulje možete koristiti kao lijek za uhobolju. Pripremite ga tako da sitno nasjeckani bijeli luk prelijete maslinovim uljem. Ostavite ga tako preko noći, a ujutro ga protisnite.

Za svakodnevno konzumiranje možete pripremiti ovaj zdravi napitak: nekoliko listova zelenog lisnatog povrća, režanj češnjaka, jednu bananu, dvije naranče i čašu vode stavite u blender i izmiksajte. Po želji možete dodati još vode za rijeđi napitak ili još banana za neutraliziranje okusa bijelog luka.