Hipokratova juha: dobrobiti i recept

Od | 13 travnja, 2017

tri šalice zdrave juhe

Čim čujete naziv Hipokratova juha, možete zaključiti da se radi o veoma zdravom jelu. Ova juha, koja s razlogom nosi naziv po ocu medicine, pomaže u liječenju i prevenciji mnogih bolesti. U svijetu je posebno popularna zbog toga što se smatra da je odličan lijek u borbi protiv kancerogenih oboljenja. Najbolje od svega je to što je recept za ovu juhu veoma jednostavan i svatko je može napraviti.

Dakle, osim što pomaže u prevenciji i liječenju kancerogenih oboljenja, Hipokratova juha ima i mnogo drugih dobrobiti. Ona čisti i detoksicira organizam, jača imunološki sustav, te utječe na jačanje organizma u cjelini. Pošto toksini uglavnom izazivaju umor, pospanost, glavobolju, depresiju, nadutost i zatvor, redovitim konzumiranjem juhe možete se riješiti tih tegoba.

Hipokratova juha obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima

Jedan od razloga zašto je Hipokratova juha toliko zdrava je taj što su svi njezini sastojci jaki antioksidansi. Također, bogati su i različitim mineralima, vitaminima i ostalim spojevima koji su neophodni za organizam. Zbog svega ovoga, Hipokratova juha je dobar lijek za bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja. Prednost ovog jela je i to što obiluje kalijem, dok u sebi uopće ne sadrži natrij.

Recept za Hipokratovu juhu:

Da biste spremili Hipokratovu juhu potrebni su vam sljedeći sastojci: 1 korijen celera srednje veličine, 1 korijen peršina srednje veličine, 2 glavice luka srednje veličine, 2 mala ili jedan veliki poriluk, češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju), malo peršinovog lišća, 600 g rajčica i 400 g krumpira.

Povrće treba isjeći ili naribati, staviti u veliki lonac i dodati toliko vode da prekrije povrće. Nakon ključanja, povrće kuhati na laganoj vatri još 60 do 90 minuta. Kada je povrće omekšalo, dodati češnjak i ostale dozvoljene začine u što manjoj količini. Nakon kuhanja, juhu propasirati. Jesti jedan tanjur juhe po obroku, a ostatak držati u hladnjaku. Hipokratovu juhu možete konzumirati posebno ili kao dodatak uz druga jela.