Hrana bogata vlaknima-biljna hrana koja sadrži vlakna

Od | 20 veljače, 2015

Svakodnevno slušamo kako su vlakna dobra za probavu, održavanje vitke linije i koliko pogoduju našem organizmu, no malo tko zna koja su svojstva vlakana i u kojoj biljnoj hrani su najviše zastupljena.

Biljna hrana bogata vlaknima ima niz prednosti na održavanje zdravlja organizma: normalizira rad crijeva, regulira razinu šećera u krvi, smanjuje kožne tegobe, štiti srce i krvožilni sustav, pomaže kod mršavljenja, sprječava nastanak nekih vrsta raka i izbacuje štetne tvari iz tijela.

Uravnotežena i zdrava prehrana sastoji se od voća, povrća i žitarica, sve su to namirnice koje su dostupne gotovo svakome, no na žalost mnogi ih i dalje ne u nose u dovoljnim dnevnim količinama zbog čega je naš organizam osjetljiviji na prethodno navedene bolesti i poteškoće.

Preporučen dnevni unos je 20 – 30 grama za odraslu osobu, a unose se postepeno jer prevelika količina naglo može prouzročiti probavne smetnje pogotovo kod osoba koje nisu naviknute konzumirati takvu hranu.

Koja hrana sadrži najviše vlakana

Vlakna se nalaze u gotovo svim proizvodima koje svakodnevno konzumirano, a dio su ugljikohidrata koji se ne razgrađuju već samo prolaze kroz probavni sustav. Postoje dvije vrste: topiva i netopiva vlakna.

Topiva vlakna tajna su mršavljenja, a biljna hrana koja ih sadrži je: ječam, zob, leća, jabuke, naranče, jagode, kruške, borovnica, lan, orašasti plodovi, grah, krastavci, mrkva i celer. U dodiru s vodom ova vlakna stvaraju želatinastu masu koja privlači toksine u tijelu i izbacuje ih kroz probavni sustav. Također privlače na sebe šećere i masti zbog čega pospješuju mršavljenje. Jedete li hranu koja obiluje topljivim vlaknima omogućujete dobrim bakterijama da se njima hrane i održavaju vaš organizam zdravim.

Netopiva vlakna nalaze se u cjelovitim žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima, smeđoj riži, tikvicama, celeru, kupusu, brokuli, rajčici, luku, mahunama, zelenom lisnatom povrću, grožđu i korjenastom povrću. Potiču pražnjenje crijeva i održavaju cijeli probavni sustav zdravim. Upijaju vodu pa je moguće da ubrzo nakon konzumiranja ovih namirnica osjetite žeđ.

Umjesto prerađenih namirnica ili sokova konzumirajte ih cijele jer upravo kora sadrži najviše vlakana. Želite li održati zdravlje i funkciju organizma te osjetno smanjiti mogućnost razvoja nekih bolesti u svoju prehranu unesite dovoljno hrane koja sadrži vlakna.