Jabučni ocat kao lijek: čisti organizam i pomaže pri mršavljenju

Od | 6 travnja, 2017

Jabučni ocat koristi se kao lijek za mnoge bolesti već stotinama godina. Njegov glavni sastojak, jabuka, bogata je raznovrsnim nutrijentima. Pored vitamina i minerala kao što su pektin, beta-karoten, kalcij, željezo, fosfor i kalij, jabuka sadrži enzime i amino kiseline. Zbog toga, jabučni ocat djeluje blagotvorno na različita oboljenja i tegobe.

Jabučni ocat je ponajviše poznat po tome što učinkovito čisti organizam od raznih toksičnih tvari i masnoća. Pomaže u čišćenju jetre, bubrega i crijeva i odličan je u prevenciji i liječenju bolesti ovih organa.

Budući da je bogat kalijem, ovaj ocat pročišćava i krv i na taj način regulira razinu krvnog tlaka i šećera. Bitno je svakako spomenuti i to da ima antikancerogeno djelovanje, jer sprječava širenje kancerogenih stanica.

Jabučni ocat – lijek za probavu i prirodna pomoć pri mršavljenju

S obzirom da u sebi sadrži pektin, jabučni ocat može se koristiti u slučajevima zatvora. Pektin ubrzava i poboljšava rad crijeva te na taj način sprječava nastanak zatvora.

Jabučni ocat je idealna pomoć za mršavljenje. Kao što smo već spomenuli, on čisti organizam i sagorjeva masnoće i samim tim ubrzava metabolizam. A poznato je da je ubrzan metabolizam glavni preduvjet za uspješno mršavljenje.

Ukoliko želite očistiti organizam, to možete uz pomoć jabučnog octa tako što ćete ga piti svaki dan. Možete ga piti zajedno s vodom, a preporučena količina na dnevnom nivou je od 2 do 6 žlica. Također, može se koristiti i kao dodatak uz salate, povrće i druga jela. Ukoliko vam ne odgovara okus, možete pripremiti napitak od jabučnog octa, vode i meda. Med će ublažiti jak okus i bit će vam ga lakše popiti.

Osim što čisti organizam, odličan je lijek za artritis. Ukoliko patite od artritisa, oblog od jabučnog octa je idealan lijek za vas. Možete ga napraviti tako što ćete pola čaše octa pomiješati sa tri čaše vode. Oblog treba biti vruć prilikom nanošenja na bolno mjesto.