Kelj kao lijek: koja su ljekovita svojstva kelja

Od | 5 veljače, 2017

Jedna od biljaka koja bi se što češće trebala nalaziti na listama za kupovinu je kelj. Osim što se koristi za spremanje raznovrsnih ukusnih jela, kelj također štiti organizam i lijek je za mnoge bolesti. Ova moćna biljka koja pripada porodici kupusnjača bogat je izvor kalcija, magnezija, vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B6, dijetalnih vlakana, željeza, folne kiseline, aminokiselina, antioksidansa, flavonoida i luteina.

Prije svega, kelj štiti kosti. Kalcij u kombinaciji s magnezijom i vitaminom K, koji se nalaze u njemu, doprinosi očuvanju i zdravlju kostiju. Svakodnevnim unosom kelja, ali i ostalog zelenog povrća, doprinosimo zaštiti naših kostiju.

Kelj je izuzetno ljekovit te sprječava cijeli niz bolesti

Znanstveno je dokazano da kelj djeluje preventivno protiv nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak mjehura, debelog crijeva, dojke, prostate i jajnika. Kelj sadrži dvije vrste antioksidansa, karotenoid i flavonoid, kao i glukozalinate koji su poznati po tome što imaju antikancerogeno svojstvo i sprječavaju nastanak malignih oboljenja.

Uzimajući u obzir visok nivo karotenoida i vitamina A koji se nalazi u njemu, kelj je također veoma efikasan u čuvanju zdravlja očiju. Osim toga, znanstveno je dokazano da ova dva spoja smanjuju šansu za nastanak katarakte do 50%, tako da se kelj naročito preporučuje starijim osobama.

Pored vitamina A i K, kelj je bogat vitaminom C koji je snažan antioksidans, a djeluje tako što štiti organizam od slobodnih radikala i jača imunološki sustav. Također, vitamin C je veoma bitan za nastanak kolagena, a mnogi znanstvenici smatraju da štiti i krvožilni sustav te smanjuje rizik od infarkta.

Na kraju, bitno je napomenuti da vitamin C u kombinaciji sa folnom kiselinom doprinosi smanjenju rizika od alergija koje su u današnje vrijeme sve češće prisutne. Zbog folne kiseline kelj je, također, efikasan lijek protiv astme.

Može se zaključiti da je kelj neophodan u svačijoj prehrani zbog toga što je bogat izvor mnogih vitamina i drugih važnih spojeva koji doprinose očuvanju ljudskog organizma i smanjenju rizika za nastanak mnogih oboljenja.