Kokosovo ulje kao lijek: moćan saveznik organizma

Od | 26 veljače, 2017

Kokosovo ulje se sve češće koristi u prehrani zbog svoje nutritivne vrijednosti, a uz to je i odličan lijek za mnoge bolesti. S obzirom da nema negativnih nuspojava, mogu ga koristiti svi, uključujući i djecu i starije.

Prije svega, kokosovo ulje štiti i liječi organizam od infekcija. U sebi sadrži laurinsku kiselinu koja ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, te je zbog toga vrlo moćna u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Laurinska kiselina se nalazi još jedino u majčinom mlijeku gdje joj je glavna uloga zaštita djeteta od raznih infekcija dok njegov imunološki sustav još nije potpuno razvijen.

Osim laurinske, kokosovo ulje sadrži i kapriličnu kiselinu koja pospješuje nastanak dobrih bakterija. Kaprilična kiselina pokazala se odličnom i u borbi protiv kandide te uništavanju parazita u probavnom traktu.

Kokosovo ulje – prirodan lijek i zaštitnik organizma

Prema nekim znanstvenim istraživanjima, kokosovo ulje blagotvorno utječe na zaštitu srca i krvnih žila, pomaže osobama oboljelim od dijabetesa, kao i onima koji imaju problema sa povišenim nivoom kolesterola. Može se još koristiti i kao lijek protiv artritisa, reume, kroničnog umora, depresije i tjeskobe.

Srednje lančane masne kiseline u kokosovom ulju vrlo su lako probavljive, ne opterećuju probavni sustav, jačaju imunitet te pomažu u iskorištavanju vitamina topivih u masnoći. Osim toga, srednje lančane masne kiseline ubrzavaju metabolizam i pospješuju sagorijevanje kalorija te tako pomažu kod mršavljenja.

Uz to što se koristi kao prirodan lijek, kokosovo ulje pokazalo se vrlo djelotvornim i u kozmetici. Najčešće koristi za njegu kose, noktiju i kože. Pošto je bogato masnim kiselinama, kokosovo ulje hidratizira i regenerira oštećenu kosu, a u kombinaciji sa ricinusovim uljem može pomoći i kod ćelavosti. Također, često se koristi za masažu jer hrani kožu i sprječava nastanak bora.

Za razliku od ostalih ulja koja zagrijavanjem postaju kancerogena, kokosovo ulje se ne mijenja, te se slobodno može reći da je jedno od najzdravijih ulja za ljudski organizam.