Kuhanje povrća na pari – savjeti za kuhanje na pari

Od | 30 ožujka, 2015

 
Kuhanjem povrća na pari očuvat ćete sve hranjive tvari, boju, miris i teksturu te time svojem organizmu podariti ono najbolje. Osim toga, vodu koju koristite za kuhanje možete iskoristiti kasnije u pripremi nekog drugog jela te time uštedjeti na vremenu i energiji.

Ovaj način pripreme jela ne zahtjeva dodavanje ulja ili masnoća što je odlično za one koji žele očuvati zdravlje organizma što je više moguće.

Kako kuhati povrće na pari

Kuhanje će biti najjednostavnije ako imate aparat za pripremu hrane na ovakav način, no i ukoliko ga nemate svejedno se možete hraniti kvalitetno, a sve što vam treba je veliki lonac i metalno cjedilo.

Povrće prije kuhanja dobro operite i narežite ako je potrebno, ali na veće komadiće. Zatim stavite cjedilo na lonac i ulijte vodu, pri tom pazite da voda dodiruje cjedilo, ali ne i povrće koje ste stavili u njega. Kada voda zakuha, pokrijte lonac i cjedilo poklopcem kako se para ne bi gubila. Nakon toga vatru možete smanjiti kako bi uštedjeli energiju.

Sam posupak kuhanja na pari ovisi o veličini i vrsti povrća, no obično je potrebno 10 –tak minuta da sve bude dovoljno kuhano i ukusno.

Postoji i drugi način pripreme hrane, a to je da se povrće kuha samo u svojem soku. To ćete postići tako da povrće omotate folijom za pečenje i tek nakon toga posložite u cjedilo.

Osim povrća, na ovaj način mogu se pripremiti i druge namirnice poput  voća, piletine, puretine ili riže.