Kurkuma kao lijek: saznajte ljekovitost začina kurkume

Od | 14 veljače, 2015

Kurkuma je biljka koja ima žuti korijen. Porijeklom je iz Indije i tamo se od davnina koristi kao vrlo ljekovita namirnica, ali i kao odlično sredstvo za kožu.

Posebno se preporučuje koži koja je sklona crvenilu i aknama. Pripremite masku za lice od ove biljke i koža će vam biti mekana i sjajna. Od korijena ove biljke radi se začin prepoznatljive žute boje, kojega danas vrlo često koristimo u prehrani. Koristi se još i kao prirodan pesticid te kao prirodno bojilo.

Ovaj čudotvoran začin posjeduje mnoga ljekovita svojstva za koja je uglavnom zaslužan glavni sastojak kurkumin. Od nekad je poznat po antiupalnim svojstvima, a nedavno je otkriveno da ovaj začin ima još moćnije djelovanje na zdravlje organizma.

Kurkuma – čudotvoran lijek

Nedavna istraživanja pokazala su da je kurkuma iznimno ljekovita. Njena protuupalna, antibakterijska, antigljivična, antioksidativna, imunomobilizirajuća i antikancerogena svojstva daju uspješne rezultate kod liječenja različitih bolesti. Dobra je za poticanje cirkulacije, poboljšanje kvalitete krvi te se preporučuje osobama s kardiovaskularnim oboljenjima. Čisti jetru i regulira razinu šećera u krvi te se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa.

Njezin glavni sastojak, kurkumin, zaslužan je za njena antikancerogena svojstva koja pomažu u prevenciji i liječenju mnogih vrsta karcinoma. Najdjelotvornija je u liječenju i prevenciji raka debelog crijeva, dojke, jajnika, jetre, želuca i prostate. Odstranjuje naslage koje se nakupljaju u mozgu te tako pomaže u sprečavanju napredovanja Alzheimerove bolesti.

Kurkuma je još dobra za: obnavljanje crijevne flore, jačanje probave, liječenje kašlja, ubrzanje rada metabolizma, liječenje tegoba s dišnim putevima te eliminaciju toksina iz tijela. Možete ju koristiti kao začin mnogim jelima, kao ljekovit čaj u kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama ili kao dodatak prehrani.

Recept za čaj od kurkume i đumbira: jednu čajnu žličicu mješavine ova dva začina prelijte s litrom kipuće vode. Nakon deset minuta dodajte sok od limuna i zasladite ga s malo meda. Pijte čaj svaki dan kako bi pomogli tijelu kod detoksikacije i kako bi spriječili pojavu raznih bolesti.

Ovaj začin ne preporučuje se trudnicama i dojiljama te osobama koje uzimaju sredstva za razrjeđivanje krvi.