Mrkva kao lijek za oči

Od | 23 ožujka, 2015

Mrkva je korjenasto povrće koje se uzgaja već više od tisuću godina. Narančastu boju joj daje beta karoten koji je izrazito važan lijek za oči i zdravlje cijelog organizma.

Osim beta karotena, mrkva u svom sastavu ima vitamine iz skupine B-kompleks, vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalij, fosfor, mangan i antioksidanse.

Može se jesti sirova ili kuhana. U sirovom obliku u komadu iskorištenost beta karotena u organizmu je 2%, u kuhanom obliku 18%, a u sirovom obliku naribana na sitne komadiće iskorištenost beta karotena u organizmu je 82%.

Mrkva je prirodan lijek za oči i štiti od raka

Beta karoten pomaže u očuvanju dobrog vida, djeluje na poboljšanje vida, smanjuje kratkovidnost te smanjuje rizik od pojave glaukoma i drugih očnih bolesti. Osim za oči, beta karoten je dobar za zdravlje cijelog organizma jer smanjuje rizik od pojave raka, štiti od raznih infekcija i jača imunitet.

Mrkva je izvrsna namirnica za poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, poticanje probave, čišćenje organizma te bolji izgled kože. Ako se redovito konzumira, smanjuje rizik od moždanog udara za čak 40%. Vrlo je korisna kao lijek protiv žgaravice, a u kombinaciji s medom uspješno liječi bolesti grla, smanjuje umor te povećava koncentraciju i pamćenje.

Recept za ukusan smoothie: stavite u blender dvije mrkve, jednu jabuku i jednu naranču te dodajte malo vode. Sve sastojke dobro izmiksajte i popijte svježe pripremljen napitak. Ako vam je prejaki okus, možete dodati još koju jabuku ili naranču kako biste ga ublažili.