Priprema paprika za zimnicu

Od | 22 listopada, 2017

U jesensko vrijeme lagano počinju pripreme zimnica. Mnogo je raznih vrsta povrća koje se koriste i u svojoj „ukiseljenoj“ varijanti, a čine naš stol i obroke bogatima i zdravima tijekom cijele godine. Zimnica se najčešće priprema u velikim količinama, a ako je recept i postupak dobar nećete više nikada poželjeti kupiti gotovu zimnicu iz trgovine.

Paprika je jedna od najčešćih vrsta povrća koje se priprema za zimnicu, a mnogi ne mogu zamisliti obroke bez ove delicije. Koriste se gotovo sve vrste paprike, od žute, narančaste, crvene pa sve do paprike babure. Za početnike i znatiželjnike, kao i za one iskusne, donosimo jedan od raznih recepata za pripremu iznimno zdrave, ali i nevjerojatno ukusne paprike za zimnicu.

Recept za pripremu paprike za zimnicu

Za ovaj recept potrebno je oko 5 kilograma paprike bilo kojeg oblika, veličine i vrste. Treba pripaziti na usklađivanje omjera tako da se na 5 kilograma paprike koristi 5 litara vode, 1 kilogram šećera, 2 litre alkoholnog octa i 2-3 žlice soli.

>>>Hren – prirodni lijek za sinuse i dišne puteve<<<

Vrijeme je za pripremu. Najprije je potrebno dobro očistiti i oprati papriku te, ako je velika, usitniti ju kako bi mogla stati u teglicu. Vodu je potrebno pomiješati sa svim ostalim sastojcima i ostaviti da zavrije. Tada treba dodati papriku i kuhati ju u zavreloj tekućini, ne dulje od 3 minute, jer želite da ostane hrskava. Konzervans se dodaje kako bi se spriječilo kvarenje zimnice tako da možete ubaciti vrećicu konzervansa ako smatrate da je potrebno.

Papriku treba izvaditi, jednu po jednu, iz tekućine u kojoj je kuhana i posložiti ju u sterilizirane i oprane staklenke koje trebaju biti tople. Nakon što je paprika poslagana potrebno ju je zaliti tekućinom u kojoj se kuhala. Pripazite da ne zatvarate staklenke jer je ostao još jedan korak. Prekrijte ih i ostavite 24 sata da se ohlade. Ostatak tekućine također spremite. Nakon 24 sata prelijte paprike ostatkom tekućine jer paprike preko noći upiju dosta tekućine.

>>>Čišćenje jetre na prirodan način<<<

Upotrijebite veliki lonac i napunite ga hladnom vodom. Zatvorene teglice poslažite u vodu koja im treba sezati gotovo do čepa i kuhajte dok se ne pojave mjehurići. Tada će se poklopac uleći, a vaše će paprike biti spremne za zimu koju će dočekati na hladnom i mračnom mjestu.

Priprema paprika za zimnicu je tako gotova, a sav trud će se definitivno isplatiti.