Rotkva kao lijek

Od | 7 prosinca, 2017

Rotkva je jedno od najpopularnijih vrsta povrća, a koristi se i kao lijek. Ona može oživjeti vašu salatu ili vam može poslužiti kao savršena grickalica tijekom dana. Također ju možete kuhati ili ukiseliti. Najčešće je crvene boje, ali postoji i bijela, ljubičasta te crna rotkva. Primjene rotkve u ljekovite svrhe su brojne tako da ćemo nabrojati nekoliko njih.

Rotkva kao prirodni lijek za jetru

Rotkva je prirodni lijek za jetru i želudac te ima antibakterijska svojstva. Ona ima mogućnost pročišćavanja krvi te uklanja toksine i štetne tvari iz organizma. Osim toga, smanjuje uništavanje crkvenih krvnih stanica kod osoba koje pate od žutice te dovodi nove zalihe kisika u tijelo.

>>>Čišćenje jetre na prirodan način<<<

Rotkva sprječava hemoroide

Rotkve su građene od neprobavljivih ugljikohidrata zbog čega su odlične za probavu, a posebno za probleme sa stolicom, koji su jedan od uzroka hemoroida. Također, rotkva može pomoći pri ublažavanju simptoma hemoroida te ublažava probleme probavnog sustava.

Rotkva kao lijek za mokraćne probleme

Prirodni je diuretik što znači da pospješuje proizvodnju mokraće. Ujedno djeluje protuupalno i umanjuje bol prilikom mokrenja. Ona pomaže očistiti bubrege kako bi umanjila upalu mokraćnog sustava.

Rotkva za mršavljenje

Ostavlja osjećaj sitosti što znači da nakon konzumacije rotkve nećete imati potrebu za drugom hranom mnogo duže nego inače. Također, sadrži mnoštvo vode i neprobavljivih ugljikohidrata što ju čini savršenom za osobe koje žele izgubiti na težini. Rotkva ima mnoštvo vlakana i nizak glikemijski indeks zbog čega utječe na pravilan rad crijeva što dodatno pospješuje gubljenje kilograma i osnažuje metabolizam.

Rotkva za kardiovaskularni sustav

Antocijan, tvar koja daje boju ovom povrću, odličan je za vaš kardiovaskularni sustav jer utječe na kvalitetu i protok krvi te pomaže pri prevenciji raznih bolesti kardiovaskularnog sustava.

>>>Glog kao lijek za srce<<<

Rotkva kao lijek za probleme s plućima

Može pomoći u liječenju problema s dišnim putevima kao što je iritacija nosa, upala grla, dišnih puteva i pluća te ostalih problema uzrokovanih prehladama, infekcijama i alergijama. Djeluje antibakterijski i bogata je vitaminima zbog čega štiti dišni sustav od infekcija.

>>>Čišćenje pluća na prirodan način<<<

Rotkva za krvni tlak

Bogat je izvor kalija koji je vrlo važan za zdravlje našeg tijela i organizma. Kalij se povezuje sa smanjenjem krvnog tlaka jer pospješuje protok krvi te proširuje vene i arterije kako krv ne bi prolazila uskim i začepljenim kanalima.

Rotkva za kožu

Sadrži vitamine B, cink, vitamin C i fosfor koji su odlični za zdravlje kože. Mnoštvo vode u rotkvi pomaže pri hidrataciji kože, obnavlja ju, uklanja suhu kožu te je odličan prirodni lijek za osip.